Magistrata Valentina Garabagiu de la oficiul Buiucani, Chişinău, plasată săptămâna trecută în arest preventiv pentru presupuse infracţiuni de corupţie, ar fi acţionat mână la mână cu o persoană care se ocupa cu „rezolvarea” problemelor contra bani (р е ш а л а ). În cele din urmă, Valentina Garabagiu, a fost pusă în situaţia să-l ajute pe presupusul său complice, ajuns în arest preventiv, ca să scape de Penitenciarul nr.13. În dosar mai figurează şi numele soţului magistratei, Gari Bivol, judecător în cadrul aceleaşi instanţe, învinuit în dosarul Laundromatului rusesc. Pentru „rezolvarea problemelor” la Curtea de Apel Chişinău ar fi fost atras judecătorul Mihail Diaconu. Iar magistratul Radu Grecu a nimerit întâmplător, după ce s-a adresat la Garabagiu să „rezolve” problema unui cunoscut de al său.
Episodul 1. Absolivire de pedeapsă pentru trafic de copii
Urmărirea penală pe numele Valentinei Garabagiu a început încă în luna iunie de către unul din adjuncţii procurorului general interimar, Ion Munteanu. Motivul a fost că în luna mai a anului curent, Valentina Garabagiu ar fi luat bani de la presupusul complice, Marc Cebotar, pentru ca magistraţii Curţii de Apel să menţină o decizie favorabilă luată de căte Judecătoria Hânceşti în privinţa unei condamnate care îşi ispăşeşte pedeapsa pentru trafic de copii la Penitenciarul din Rusca. Este vorba despre eliberarea înainte de termenul prevăzut în sentinţă.
Episodul 2. Permis de conducere pentru fratele magistratei
În acest caz figurează, la fel, Valentina Garabagiu şi fratele ei, Mark Cebotar şi judecătorul Gari Bivol, soţul Valentinei Garabagiu.
Procurorii susţin că Valentina Garabagiu i-a dat lui Mark Cebotar 800 de euro ca să-l ajute pe fratele ei să susţină examenul pentru permisul de conducere, la Hânceşti sau Străşeni.
Sursele noastre din PA ne-au comunicat că rolul lui Gari Bivol în acest caz este că l-ar fi sfătuit pe Cebotar să-l ajute pe cumnatul său.
Procurorul general interimar, Ion Munteanu, a declarat la emisiunea Cutia Neagră de la TV 8 că investigarea mitei pentru permisul de conducere a dus la dosarul în care cei patru magistraţi au ajuns sub urmărire penală.
Episodul 3. Trei mii de euro pentru eliberarea presupusului complice
În încercarea de a-l ajuta pe fratele Valentinei Garabagiu, Mark Cebotar se alege cu dosar penal şi 30 de zile de arest preventiv în Penitenciarul nr.13. Şi, desigur, se adresează după ajutor la cuplul de judecători Bivol-Garabagiu.
Avocatul Roman Medeleanu a contestat în Curtea de Apel Chişinău mandatul de arestare pe numele lui Cebotar. După care a venit rândul lui Garabagiu şi Bivol.
Cei doi s-ar fi adresat după ajutor la magistratul Mihail Diaconu de la Curtea de Apel Chişinău. Pentru 3000 de euro Diaconu ar fi promis să-l convingă pe judecătorul Ion Bulhac să anuleze mandatul de arestare pe numele lui Cebotar.
Unele surse susţin că Medeleanu ar fi pe post de denunţător, lucru negat vehement de acesta. Alte surse susţin că apărătorul ar fi fost pe post de intermediar între Garabagiu şi Cebotar, ultimul fiind în arest preventiv.
Epizodul 4. Cum a ajuns magistratul Radu Grecu în trăsura Valentinei Garabagiu
La începutul lunii ianuarie a anului curent în gestiunea magistratei Garabagiu ajunge un dosar în care un şofer este învinuit că a condus maşina în stare de ebrietate.
În perioada 27 ianuarie – 17 octombrie 2023, Valentina Garabagiu a numit 11 şedinţe de judecată. Dintre care 10 amânate la solicitarea inculpatului sau a avocatului său.
La singura şedinţă de judecată care a avut loc, magistrata i-a oferit procurorului termen pentru acumularea probelor.
Magistratul Radu Grecu ar fi făcut o înţelegere cu colega sa Garabagiu ca să-l scape de pedeapsă pe acest şofer.
La 8 noiembrie, Radu Grecu a intrat în biroul Valentinei Garabagiu pentru a-i transmite banii. Momentul a fost surprins de camerele acunse instalate de ofiţerii de investigaţie, care o monitorizau pe Garabagiu pentru alte presupuse păcate.
Inculparea lui Radu Grecu a trezit nedumeriri, judecătorul bucurându-se de o reputaţie bună atât în breaslă, cât şi printre justiţiabili.
Nepotul acuzator, iar moşul apărător
La 14 noiembrie, Consiliul Superior al Magistraturii a eliberat acordul privind efectuarea percheziţiilor în borourile, automobilele şi domiciliile celor 4 magistraţi.
După aceasta, Procuratura Anticorupţie a solicitat mandat de arestare pentru 30 de zile în penitenciar pentru Valentina Garabagiu şi de 30 de zile de arest la domiciliu pentru Mihail Diaconu.
Judecătoria Bălţi a acceptat demersul procurorilor în privinţa Valentinei Garabagiu. Cât priveşte Mihail Diaconu, acesta a scăpat de arest, fiind plasat sub control judiciar.
Precizăm că conducătorul grupului de investigaţii în dosarul celor patru magistraţi este procurorul anticorupţie Alexandru Capmari. Proaspătul ginere al judecătorului de la Soroca Ghenadie Mîţu şi a funcţionarei Alina Mîţu, inculpată într-un dosar de corupţie de 11.000 de euro, şi-a făcut nunta cu o săptămână în urmă. Mirele i-a avut ca invitaţi pe mai mulţi procurori, printre care şi şefa Procuraturii Anticorupţie Veronica Dragalin, dar şi judecători, inclusiv de la oficiul Buiucani al Judecătoriei Chişinău, unde activează Grecu şi Garabagiu.
La nuntă au fost invitaţi avocatul Ion Vâzdoagă şi soţia sa, Tatiana. Sursele noastre susţin că Vâzdoagă şi Capmari sunt rude.
La solicitarea noastră, Ion Vâzdoagă a confirmat relaţia de rudenie, precizând că este de pe linia soţiei. „Suntem rude îndepărtate. Este un nepot, cred că de al treilea, al soţiei. Bunica lui Alexandru este verişoară cu mama soţiei. Cam aşa ceva”, ne-a spus apărătorul.
Precizăm că în dosarul celor patru magistraţi Alexandru Capmari şi Ion Vâzdoagă s-au pomenit pe baricade diferite, ultimul fiind avocatul lui Mihail Diaconu.
Nouă nu ne rămâne decât să sperăm că plasarea lui Diaconu sub control judiciar s-a făcut conform legii şi în continuare totul se va derula după buchia legii.