Justiție

Curtea Supremă de Justiţie rămâne fără preşedinte interimar. Unde pleacă Viorica Puică

viorica puica
Avatar for Julieta Savitchi

Magistrata Viorica Puică va fi al şaselea judecător în Curtea Constituţională. Sursele Crime Moldova din cadrul Consiliuluui Superior al Magistraturii (CSM) ne-au comunicat că judecătoarea Puică urmează să fie desemnată în şedinşa de vineri.

Conform agendei CSM pentru vineri, prima chestiune care urmează a fi examinată se referă la desemnarea judecătorului pentru Curtea Constituţională.

La concursul pentru desemnarea celui de al şaselea judecător în Curtea Constituţională au participat președintele interimar al Curții Supreme de Justiție (CSJ), Viorica Puica, și procurorul-șef al Secției Combatere trafic de ființe umane al Procuraturii Generale, Sergiu Russu.

Viorica Puica şi-a început activitatea 2002 la Judecătoria Botanica, acum sediul Central al Judecătoriei Chişinău. În anul curent a fost detaşată la Curtea Supremă de Justiţie, iar la 27 august a fost votată de CSM pentru suplinirea funcţiei de preşedinte interimar al instituţiei.

În 2020, CSM a propus Parlamentului Republicii Moldova numirea magistratei în funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție. Patru deputați PSRM și deputatul democrat Eugeniu Nichiforciuc au votat împotriva promovării magistratei, ceilalți membri ai comisiei s-au pronunțat pentru. Viorica Puica nu a fost invitată la ședința comisiei, iar candidatura ei nici nu a fost discutată, chiar dacă legea obligă membrii comisiei să-și argumenteze deciziile. Deputatul socialist Vasile Bolea a argumentat această decizie prin faptul că parlamentarii au nevoie de mai mult timp ca să o cunoască pe judecătoare.

Viorica Puica a a mai încercat anterior de a avansa în carieră, dar fără succes. Viorica Puică a vorbit deschis, în repetate rânduri, despre problemele din sistem.

Anterior, în breaslă s-a vehiculat că anume Viorica Puică va câştiga concursul pentru suplinirea funcţiei vacante de judecător în CC, aceasta fiind agreată şi de guvernare.

Funcția de judecător al Curții Constituționale a devenit vacantă după decesul magistratului Eduard Ababei, în februare 2021.

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu