Justiție

VIDEO// Dosarele Laundromatului. Magistratul Garri Bivol, judecat de aceiaşi instanţă în care activează cu soţia

Deepin Screenshot select area 20230403150143
Avatar for Julieta Savitchi

Magistratul Garri Bivol de la Judecătoria Chişinău, sediul Centru, are nevoie de doar 20 de minute ca să ajungă pe jos până la sediul Buiucani al Judecătoriei Chişinău, pentru a participa la şedinţele de judecată, fiind învinuit de pronunţarea unei decizii ilegale în dosarele denumite generic „Lundromatul rusesc”. Sau pentru a-şi vizita soţia, magistrata Valentina Garabagiu, care activează în sediul Buiucani. Legea nu permite examinarea unui dosar în care este învinuit un judecătorul în cadrul instanţei în care activează.

Conform Hotărârii nr. 623/26 din 29 septembrie 2016, Consiliul Superior al Magistraturii a dat acordul la pornirea urmăririi penale în privința judecătorului Bivol Garri, de la Judecătoria Centru, mun. Chișinău.În septembrie 2016, autoritățile de la Chișinău au emis mandate de arestare pentru 16 foști şi actuali magistrați în dosarul „Laundromat”, aceștia fiind suspectați că ar fi fost implicați în spălarea a peste miliarde de dolari din Federația Rusă. Inițial, în dosar figurau 17 judecători, doi dintre care au decedat, iar al treilea a reușit să plece din R. Moldova

Printr-o decizie luată de Garri Bivol la 14 februarie 2013, au fost legalizate 640 de milioane de dolari din cele peste 20 de miliarde provenite din afacerile ilegale din Rusia. În cazul lui Garri Bivol a fost atras, fără ca să-şi dea seama un bărbat de 31 de ani, tată a doi copii, care ducea un trai modest într-un apartament de pe strada Costiujeni de la periferia Chişinăului.

Pe numele lui Garri Bivol a fost pornit un dosar penal în baza articolul 307, alineat 2, litera c, care prevede o pedeapsă de la 3 la 7 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani.

Dosarul de învinuire a lui Garri Bivol a fost pus pe rol la 17 august 2017, fiind repartizat regretatului magistrat Igor Baţalai de la Judecătoria Chişinău. La acel moment Garri Bivol era suspendat din funcţie. Până în luna iunie 2022, când a decedat magistratul Baţalai, au fost programate 39 de şedinţe de judecată, majoritatea fiind amânate, inclusiv şi din cauza cererilor de recuzare.

Ulterior, dosarul de învinire a magistratului Garri Bivol a fost redestribuit magistratului Denis Guzun care, la 17 februarie 2023, a început examinarea dosarului de la zero.

La 26 octombrie 2020, Consiliul Superior al Magistraturii l-a repus în funcţie Garri Bivol, alături de alţi 4 judecători vizaţi în Laundromatul rusesc – Lebediuc Serghei, Popovici Serghei, Hîrbu Iurie şi Gubenco Serghei.

Deşi au trecut mai bine de doi ani de când magistratul Bivol activează la Judecătoria Chişinău, nimeni, niciodată nu a pus problema strămutării dosarului.

Magistratul Bivol pledează nevinovat.

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu