Fostul preşedinte de raion şi viceprimar al oraşului Nisporeni, Vasile Bîtcă, care în perioada guvernării lui Vladimir Plahotniuc a deţinut funcţii de ministru dar şi mandate de deputat în Parlament, a ajuns unul din cei mai bogaţi oameni din Nisporeni. Cel care ar putea să ajungă după 19 noiembrie primar al oraşului Nisporeni, fiind candidatul Partidului Social Democrat European, o clonă a fostului PDM, condus de un alt funcţionar de rang înalt de pe vremea lui Plahotniuc, ex-ministrul Agriculturii Ion Sulă, şi-a investit cu succes banii în terenuri şi imobile amplasate strategic. Fostul parlamentar a cumpărat clădirea în carea şi-a avut sediul în perioada sa de glorie organizaţia teritorială a PDM şi s-a implicat în afacerea reţelei de supermarketuri „Linella”, fiind poreclit de nisporeneni „stăpânul Linellelor”.
Proprietar la sediul partidului
În luna mai a anului curent, Vasile Bîtcă a cumpărat o clădire cu destinaţie nelocativă de pe strada Suveranităţii din centrul oraşului Nisporeni. Clădirea a fost cumpărată de la Cooperativa de consum Nisporeni (Niscoop).
Conform contractului de vânzare-cumpărare, tranzacţia l-a costat pe Vasile Bîtcă 1.976. 618 lei. În document se arată că banii urmau să fie achitaţi printr-un credit eliberat lui Vasile Bîtcă de filiala din Nisporeni a băncii comerciale Moldindcombank.
În clădirea cu suprafaţa de 185 de metri pătraţi şi-a avut sediul organizaţia teritorială a Partidului Democrat, iar ulterior pare să fi adăpostit şi Partidul Social Democrat European (PSDE), formaţiune care a preluat sigla şi culoarea albastru închis a fostului PDM, care l-a adus cândva la putere atât pe Plahotniuc, cât şi pe Bîtcă. În clădire, unde la moment se fac lucrări de reparaţie, s-au mai păstrat panouri electorale şi steguleţe cu trei trandafiri roşii pe fon albastru.
Oamenii spun că imobilul este pregătit pentru a fi dat în chirie unei bănci comerciale. Şi că această bancă ar fi chiar Moldinconbankul care i-a eliberat lui Bîtcă creditul pentru a procura clădirea.
Echipa noastră l-a surprins pe Vasile Bîtcă chiar în clădire, în timp ce supraveghea lucrările de reparaţie. Fostul deputat s-a arătat deranjat că îl investigăm şi a refuzat să ne spună care este destinaţia imobilului. „Poate vreţi să vă spun ce fac cu soţia acasă”, ne-a spus supărat omul care luptă pentru fotoliul de primar de Nisporeni.
„Stăpânul Linellelor”
Persoanele din anturajul lui Vasile Bîtcă ne-au comunicat că acesta ar fi proprietarul celor două clădiri care găzduiesc supermarketurile din reţeaua Linella.
Unul din aceste magazine se află pe strada Suveranităţii 15 din Nisporeni, du departe de clădirea cumpărată recent de Bîtcă.
Datele cadastrale arată că imobilul se află în proprietatea Cooperativei de consum Nisporeni. Pe timpuri în această clădire se afla magazinul universal alimentar central din Nisporeni. În noiembrie 2017, Niscoop a dat în locaţiune 745 de metri pătraţi din clădire intreprinderii Linbascom, care în aprilie 2019 a dat-o în sublocaţiunie întreprinderii Moldretail group, deţinătoarea lanţului de supermarketuri Linella. Ambele întreprinderi îşi au adresa juridică pe strada Munceşti 121 din Chişinău, iar prima are ca domeniu de activitate construcţiile şi reparaţiile clădirilor.
În imaginile de la inaugurarea primului magazin Linella din Nisporeni îl vedem pe Vasile Bîtcă printre oaspeţii de onoare care participă la tăierea panglicii.
Actualul social-democrat neagă vehement orice tangenţă cu renumitul brand. „Nu am nimic cu Linella, nici eu, nici familia mea. Absolut nimic. De ce am fost la inaugurare? Dar ce, este o crimă? Sunt cumătru cu Vasile Drăgan, proprietarul firmei care deţine Linella şi am venit”, ne-a explicat Bîtcă.
La cel de al doilea magazin Linella de la marginea oraşului Nisporeni există probe documentare care atestă implicarea lu Vasile Bîtcă.
Clădirea cu suprafaţa 1838,2 metri pătraţi în care se află supermarketul este amplasată pe un teren de 0,3425 ha din extravilanul satului Vărzăreşti.
Atât terenul, cât şi clădirea, sunt proprietate a societăţii comerciale AS Petrol -UNICER, cu adresa juridică în Ungheni. 50 la sută din întreprindere aparţine Nataliei Bîtcă, care este şi administratoarea societăţii comerciale. Natalia Bîtcă este soţia lui Vasile Bîtcă.
Echipa Crime Moldova a mai depistat un magazin din reţeaua Linella, la Ungheni, care are tangenţe cu Bîtcă.
Clădirea cu suprafaţa de 888,4 metri pătraţi se află pe strada Ştefan cel Mare şi Sfânt din Ungheni, fiind dată în exploatare în noiembrie 2020.
Atât clădirea, cât şi terenul, se află în propietatea SRL AS Petrol-UNICER. În decembrie 2020 , întreprinderea a dat în locaţiune spaţiul comercial întreprinderii Moldretail group a cumătrului lui Bîtcă.
Proprietăţi pe care nu le recunoaşte
Persoanele din anturajul lui Vasile Bîtcă susţin că SRL AS Petrol-UNICER deţine două staţii Peco în raionul Ungheni, dintre care una în satul Sculeni, în apropiere de vamă.
Familia Bîtcă mai deţine în proprietate 2.65 ha de teren pentru grădină la marginea comunei Vărzăreşti, chiar lângă magazinul Linella. Terenul a fost procurat în 2022 de căre Natalia şi Vasile Bîtcă. La 31 iulie 2023, cuplul a cedat terenul societăţii comerciale Vidani SRL.
Firma, fondată la 2023, este înregistrată pe numele fiicelor mai mari ale lui Bîtcă, Diana şi Mariana, şi îşi are adresa juridică la domiciliul lui Vasile Bîtcă.
La 30 august 2023, terenul este lăsat gaj la Moldinconbank pentru un credit de 2 milioane de lei.
Persoane apropiate lui Bîtcă susţin că tot lui i-ar aparţine şi palatul pentru nunţi şi cumetrii „Palatis”, amplasat chiar în vecinătatea Consiliului raional Nisporeni.
Clădirea aparţine de jure familiei Guţanu, proprietara firmei de construcţii Nisprofcons, care a câştigat mai multe licitaţii organizate de autorităţile locale din Nisporeni.
Tot Vasile Bîtcă ar fi beneficiarul din umbră al unei căsuţe de vacanţă de pe malul iazului Maiak de la marginea oraşului Nisporeni.
„Nu sunt proprietăţile mele. Degrabă şi soţul dumneavoastră o să mi-l atribuiţi în proprietatea mea”, ne-a declarat Vasile Bîtcă.
„Casa albă” de 8,7 mii de euro a „stăpânului Linellelor”
Casa lui Vasile Bîtcă am găsit-o uşor. „Nu-i nicio casă aşa de arătoasă ca a lui”, ne-a arătat drumul un nisporenean.
Casa lui Vasile Bîtcă, cu două nivele şi mansardă, cu pereţii placaţi cu piatră albă de Cosăuţi, aminteşte de „casa albă” a lui Plahotnic şi casa lui Constantin Botnari, zis „Borsetka lui Plahotniuc”. De după gard se vede o ogradă bine îngrijită, cu pomi decorativi, amenajată cu gust.
Spre deosebire de drumurile adiacente, drumul care duce spre casa lui Bîtcă este reparat.
Deşi este vizibil cea mai mare casă din tot cartierul, în Declaraţia de avere şi interese personale depusă în 2021 în calitate de deputat, Vasile Bîtcă o declară la suprafaţa de 112 metri pătraţi. Mai mult, acesta susţine că valoarea imobilului este de doar 167 463 de lei (cca 8.7 mii euro) şi că i-a fost donat încă în 2003.
Vecinii lui Bîtcă ne-au comunicat că fostul funcţionar întradevăr a primit donaţie terenul şi o casă bătrânească. Doar că aceasta a fost demolată şi construită alta în loc. Alături se mai află încă o gospodărie, doar cu imobile mai mici. Pe un acoperiş sunt instalate baterii solare. Vecinii spun că acolo a locuit până nu demult regretata mamă a fostului deputat.
Sărac în declaraţia de avere
Felul cum şi-a declarat averea fostul deputat democrat îl prezintă ca un funcţionar modest. Pe lângă casa declarată la un preţ cu mult sub valoarea reală, acesta pare să ascundă veniturile reale ale familiei.
Astfel, Vasile Bîtcă susţine că veniturile familiei pentru anul 2021 au fost constituite din salariul său de deputat până la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, de 184.819 lei, şi al a soţiei, de 210.000 lei.
Deşi în perioada respectivă soţia sa deţinea legal jumătate din firma de milioane AS Petrol-UNICER, cu două benzinării şi o clădire în care este amplasat un magazin Linella, nu se regăsesc nicăieri veniturile din afaceri.
În acea perioadă, Vasile Bîtcă raporta 9 conturi bancare în care deţinea puţin peste 200.000 de lei. În schimb, acesta a raportat câteva datorii, de 200.000 de lei la Moldiinconbank şi de 37.000 de euro de la Nadejda şi Iulia Caragia, care, potrivit surselor noastre, îi sunt rude din partea soţiei.
Pe Vasile Bîtcă pare-se că l-a „salvat” o îndemnizație de 3500 de lei „pentru îndeplinirea unor misiuni speciale în scop de asigurare a eficienţei acţiunilor de luptă pentru apărarea integrităţii teritoriale şi a independenţei Republicii Moldova” şi un ajutor material unic de 300 de lei pentru participarea la războiul de pe Nistru din 1992.
„Eu am declarat tot. Şi în calitate de candidat. Totul este corect. Am luat credite ca să-mi fac casă. Am 5 copii”, ne-a spus Vasile Bîtcă.
Cu ce se laudă Vasile Bîtcă
Absolvent al Academiei de Poliţie, Vasile Bîtcă a lucrat ca poliţist, după care a lucrat o perioada ca şef de pază la întreprinderea vinicolă „Struguraş”. Între anii 2007-2011, Vasile Bîtca a fost viceprimar al orașului Nisporeni, iar din 2001 până în 2015 – președinte al raionului .
La sfârşitul anului 2014 câştigă un mandat de deputat fiind pe lista PDM, dar este uns în scurt timp ministru al Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor. Deţine funcţia respectivă în jur de doi ani, după care este numit ministru al Agriculturi, funcţie pe care o deţine 5 luni. Ion Rusu, fost om de afaceri, a declarat anterior pentru Crime Moldova că i-a dat mită de 900.000 de lei lui Vasile Bîtcă, în 2015, pentru ca să câştige licitaţia privind construcţia de blocuri sociale la Făleşti. Fostul ministru a respins vehement acuzaţiile, mumind declaraţia lui Rusu drept „aberaţie”.
În martie 2019, revine în Parlament, la fel pe lista PDM, deţinând mandatul până în iulie 2021. În 2020, după fuga lui Plahotniuc şi retragerea PDM de la guvernare, părăseşte formaţiunea şi aderă la grupul Pro Moldova, condus de Adrian Candu.
În perioada electorală din această toamnă, fiind candidat la funcţia de primar al oraşului Nisporeni, Vasile Bîtcă a îmbrăcat din nou sacoul albastru cu trei trandafiri pe spate, lăudându-se cu realizările „echipei” din perioada de guvernare a lui Plahotniuc.
Una din realizările „echipei” au fost şi cele 4 blocuri sociale cu 93 de apartamente, date în exploatare la Nisporeni în anul 2018. La ceremonia de înmânare a cheilor au participat premierul de atunci Pavel Filip și fostul ministru al Infrastructurii Drumurilor și Dezvoltării Regionale, Vasile Bîtcă.
Iar prinre păturile vulnerabile care au primit cheile din mâinile demnitarilor a fost primarul oraşului, procurorul şef şi rude ale funcţionarilor care au dat locuinţele în chirie. În timp ce persoane care se află cu adevărat în dificultate şi au nevoie de un acoperiş de asupra capului aşteaptă până în ziua de azi.
Orhei,Nisporeni,Hancesti…fiecare-si alege hotul sau cu actele in regula !
istorie reala ..
se intalnesc doi mosnegi la piata NS in campania electorala.Unul din Hancesti altul din Nisporeni.
– Gheorghe ,tu pe cine votezi,pe Fila sau Plahatniuc ?
-Fiecare isi alege hotul sau.Eu mi-l aleg pe Filat,tu pe Plakatniuc al tau.
***fapt ca in aceasta Istorie se poate de inchipuit si un mosneag din Orhei ,cu Sor al lui…
***- ma intreb mereu,cum alde Batca mereu pot convinge oamenii ca sa-i foloseasca la furat ?
consecintele le veti simti in curand cand unii din SIS cu procurorii si judecatorii se implica in campania electorala din Nisporeni favorizand complicii lui Plahotniuc ,ba chiar sunt eliberati din puscarie *Gangan iar pe altii ii bag in puscarie *Robu
Deci,iarasi ne baga pe gat doi kkkandidati ca sa alegem unul m bun …