Special

Pleacă ai voştri, vin ai noştri, noi rămânem tot…

39d8e9c97576856d6308540c629fe3b3
Avatar for Julieta Savitchi

După două zile de la scandalul cu Iulian Muntean, avocatul cu dosar penal numit de Parlament în Consiliul Superior al Magistraturi, iată că spiritele au început să se mai potolească.

Ministra Justiţiei, Veronica Moraru-Mihailov, a fost prima care i-a cerut public lui Iulian Muntean să-şi depună demisia.

Peste câteva ore a apărut pe Facebook şi postarea lui Iulian Muntean. Sub pretextul că răspunde la întrebările Alinei Radu, după nişte bâiguieli stângace în încercarea de a-şi curăţa imaginea, deja aproape fostul membru al CSM a spus că se gândeşte să-şi dea demisia. Aşa şi a scris: „Pentru a nu compromite activitatea CSM, cred că îmi voi depune Cererea de demisie”.

Colegii de la CSM nu l-au lăsat să stea prea mult pe gânduri. „În condiția în care în fața întregului corp judecătoresc se impun înalte standarde etice și de conduită, nu putem admite ca integritatea acestora să fie evaluată de persoane care nu au avut un comportament sincer și onest în cadrul procedurii de evaluare extraordinară”, se arată într-o ddeclaraţie semnată la puţin timp de către ceilalţi membri ai CSM.

La prima vedere, ar fi un motiv de bucurie: „răufăcătorul” a fost prins şi pleacă. Trăiască justiţia moldovenească!

Dar în realitate este ca un strop, să nu zicem în mare, dar într-un iaz. Autorităţile, dacă se respectă, ar trebui să pornească o anchetă. Rămân o mulţime de întrebări, dar principala este ce a fost totuşi aceasta? De ce nu şi-a îndeplinit cum trebuie atribuţiile Comisia Pre-vetting? Ce au făcut SIS, Procuratura Anticorupţie şi CNA, ultima aşteptând poliţia să-i spună ce a pus la fiert în oală.

ştie că moldovenii nu prea au încredere în instituţiile statului. Iar după acest caz, imaginea le-a fost afectată şi mai mult.I ar încercarea de ieri de a ne aburi minţile a eşuat. Deja se vehiculează că este vorba de lupta dintre clanuri pentru a controla justiţia, că Iulian Muntean a fost folosit de la bun început pe rol de cal troian, că a fost un scenariu într-o reglare de conturi etc.

Toate aceste întrebări necesită răspunsuri, iar guvernarea mai are o şansă de a-şi reabilita puţin imaginea care a ajuns să arăte după acest caz ca o frunză de varză lăsată în soare.

Oamenii acuză că nu funcţionează instituţiile statului, care chipurile nu cunosc ce se petrece în curtea lor, că sunt corupţi funcţionarii care au tăcut ca partizani, şi au suspciuni în privinţa celor care au trecut Comisia Pre-vetting. Oamenii s-au cam plictisit de lupta fără succes pe care o duce guvernarea cu Ilan Şor, cel care papă din Israel banii Kremlinului.

O ţară puternică este când oamenii au încredere în autorităţi. Şi noi vrem să fim o ţară puternică. Dar chiar răbdarea moldoveanului are o limită.

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu