Crimă

VIDEO// Rosian Vasiloi, la Procuratura Generală. De ce este bănuit şeful Poliţiei de Frontieră

deepin screenshot select area 20230918224707
Avatar for Julieta Savitchi

Şeful Poliţiei de Frontieră, Rosian Vasiloi, a fost audiat luni în calitate de bănuit în dosarul dublului omor de la Aeroportul Internaţional Chişinău, comis de un cetăţean al Tadjikistanului. Vasiloi a fost audiat în calitate de bănuit în infracţiunea de neglijenţă în serviciu.

L-am surprins pe şeful Poliţiei de Frontieră în timp ce ieşea din sediul Procuraturii Generale. Vasiloi ne-a confirmat că a fost audiat în calitate de bănuit în cazul tragicului incident de la sfârşitul lunii iunie. Funcţionarul s-a abţinut să ne răspundă în ce constă pretinsa infracţiune de abuz în serviciu. La fel, nu ne-a răspuns dacă pledează vinovat sau nevinovat.

Ulterior, Rosian Vasiloi a scris într-o postare pe Facebook că a fost informat că, la 15 septembrie, a fost emisă ordonanța de către procurorul cu misiuni speciale din cadrul Procuraturii Generale, în care a fost recunoscut în calitate de bănuitde neglijență în serviciu, legată de evenimentele tragice ce au avut loc la data de 30 iunie 2023, în sala de sosiri din Aeroportul Internațional Chișinău.

Deşi procurorul nu a solicitat suspendarea din funcţie, Rosian Vasiloi a anunţat că intenţionează să se retragă din funcţie pentru 30 de zile.

Potrivit prevederilor art. 197 al. 1 al. 3, Procurorul nu a considerat necesară suspendarea mea provizorie din funcție. Cu toate acestea, am considerat corect și în interesul transparenței să informez imediat Ministrul Afacerilor Interne despre atribuirea calității procesuale de bănuit în cadrul unei cauze penale. În calitate de conducător al instituției și având demnitatea de ofițer, cred cu tărie că este esențial să contribui ca organul de urmărire penală să colecteze toate probele și să efectueze urmărirea penală, pentru a clarifica toate circumstanțele cauzei penale și acuzațiile aduse. De aceea, în semn de respect față de instituția pe care o conduc și față de cetățenii Republicii Moldova, voi prezenta un raport și voi solicita acordarea unui concediu neplătit pentru o perioadă de peste 30 de zile, a anunţat Vasiloi pe Facebook.

Poliţiştii de frontieră de la Aeroportul din Chişinău ar fi încălcat mai multe norme ale regulamentului, care dacă ar fi fost respectate, tragedia ar fi fost evitată. Sursele noastre din cadrul Aeroportului ne-au oferit mai multe detalii despre atacul din 30 iunie, în care au fost ucişi un poliţist şi un paznic şi a fost rănit un pasager.

Una din greşelile comise ar fi fost că poliţistul Sergiu Munteanu s-a dus singur să-l conducă pe Rustam Aşurov la camera sterilă pentru a fi returnat, deşi era vizibil că acesta are o constituţie atletică şi părea mai dezvoltat fizic decât omul legii. După regulament, Aşurov urma să fie escortat de trei poliţişti.

„Cu certitudine, polițistul a fost luat prin surprinde. Persoana a devenit efectiv în jumate de secundă agresivă. Polițistul a fost lovit pe neprins de veste, polițistul nu s-a așteptat la o asemenea reacție. Aparent, după mișcări și comportamentul persoanei este vorba despre o persoană pregătită fizic. Nu sunt informații confirmate că ar fi fost afiliat la grupări militare”, a declarat sâmbătă, într-o conferinţă de presă procurorul general interimar de la Chişinău, Ion Munteanu.

Cât priveşte cea de a doua victimă, Igor Ciofu, angajat în paza aeroportuară, în competenţa sa era să deschidă uşă. Fost angajat al Serviciul Pază şi Protecţie de stat, Ciofu a încercat să intervină când a văzut că Aşurov i-a luat poliţistului pistolul, dar a fost împuşcat.

A doua greşeală a fost că pistolul nu era blocat la centură cu un dispozitiv special de metal, din care cauză Aşurov a reuşit să-i ia cu uşurinţă pistolul poliţistului.

Sursele noastre mai susţin că ar exista un deficit de poliţişti de frontieră la Aeroportul din Chişinău.

Un alt motiv care l-ar fi făcut pe Aşurov să reacţioneze violent ar fi fost că oamenii legii au vorbit pe un ton ridicat cu el, rănindu-i orgoliul, acesta fiind autoritate interlopă în Tadjikistan.

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu