Politic

Calea de la puşcărie la partid. Ex-premierul Ion Chicu l-a luat sub aripa sa pe fostul primar PDM, Ion Gangan

gangan
Avatar for Julieta Savitchi

Fostul primar al oraşului Nisporeni din partea Partidului Democrat, Ion Gangan, condamnat la 10 ani cu executare pentru escrocherie în proporţii deosebit de mari şi absolvit de pedeapsă de Curtea de Apel Chişinău revine în politică. Fostul primar, care mai rămâne inculpat, dosarul fiind pe rol la Curtea Supremă de Justiţie, a fost primit cu braţele deschise în partidul său, PDCM, de fostul premier în perioada guvernării PSRM, Ion Chicu. Politicianul a făcut anterior parte şi din echipa lui Plahotniuc, ajutându-l pe oligarh să arunce curcanii peste gardul Preşedinţiei, înainte ca acesta să fugă din ţară.

Aderarea lui Ion Gangan la PDCM a fost confirmată pentru Ziarul de Gardă de către fostul prim-ministru al R. Moldova Ion Chicu.

„Da, dumnealui a aderat la echipa noastră. Am avut conferința de constituire a organizației probabil cu două săptămâni în urmă, atunci a aderat. Eu nu am văzut data din cerere, dar dumnealui a fost la conferința de constituire. Da, face parte din echipa mea”, a precizat Ion Chicu pentru ZdG.

375769200 826626839109971 4851211297784499864 n 557x740 1

Amintim că, la 18 mai anul trecut, Judecătoria Ungheni l-a declarat vinovat pe Ion Gangan că, în 2013, în complicitate cu un cumătru de al său care îi era şi coleg la PDM, l-a deposedat de 70 de mii de euro pe un bărbat care revenise de peste hotare de la muncă.

Gangan a spus că cumătrul său are cinci terenuri pentru construcţii într-un cartier rezidenţial şi l-a convins să investească în ele. Victima i-a dat lui Gangan banii în rate mai mici, însă acesta nu s-a grăbit să-i perfecteze actele pentru imobile. Ulterior, organul de urmărire penală a constatat că cumătrul lui Gangan nu dispunea în realitate de aceste terenuri.

Instanţa l-a obligat pe Gangan să-i restituie victimei 42500 de euro, restul sumei fiind restituite benevol până la pronunţarea sentinţei.

În decembrie 2022, Curtea de Apel l-a achitat pe Gangan, eliberându-l direct din sala de judecată.

Victor Rusu, partea vătămată în dosarul de învinuire a lui Gangan, s-a arătat profund indignat de eliberarea politicianului din Nisporeni. Rusu ne-a telefonat din Germania, unde este stabilit cu traiul de mai mulţi ani, pentru a face declaraţii despre cazul în care a fost prejudiciat. „Am fost înşelat, am pierdut 70.000 de euro şi am luptat 9 ani prin judecăţi ca să mi se facă dreptate. Am irosit timp şi resurse ca să vin din Germania la şedinţele de judecată. Am crezut în reformarea justiţiei şi nu m-am aşteptat la aşa o decizie. Am fost prieten cu Gangan, l-am ajutat de mai multe ori, inclusiv ca să ajungă primar. Fiind din tabăra PDM, a fost totuşi posibilă intentarea unui dosar penal pe numele său. Cei din tabăra democraţilor au înţeles ce fel de om este el. Iar acum, poftim. Aşa decizii nu se luau nici pe timpul lui Plahotniuc. Sunt profund dezamăgit. Parcă mi-au dat foc”, a declarat Victor Rusu.

Bărbatul a contestat decizia de achitare a lui Gangan. În martie 2023, a avut loc prima şedinţă de judecată, în lipsa părţilor, la Curtea Supremă de Justiţie. La cea de a treia şedinţă, din 18 iulie 2017, examinarea recursului a fost amânată pe un termen nedeterminat în legatură cu depunerea declaraţiei de abţinere de către 2 membrii ai completului de judecată.

Ion Gangan este bine cunoscut în Nisporeni şi nu numai. Acesta s-a remarcat pe parcursul anilor pentru implicarea în diferite scandaluri, inclusiv de corupţie. În anul 2010, Ziarul Timpul scria că acesta a fost implicat într-o bătaie cu Ion Robu, pe atunci preşedinte al Organizaţiei teritoriale Nisporeni a PLDM. Portalul Moldova Curată a scris că, în ianuarie 2014, mai mulți oameni de afaceri din raionul Nisporeni au organizat o conferință de presă în care au acuzat Consiliul Raional și pe Ion Gangan că ar stabili taxe pe criterii politice pentru agenții economici. Ei menționau că celor care nu-i suţineau în campaniile electorale le erau impuse impozite exagerate.

Tot în 2014, reprezentanții Mișcării Antimafie l-au acuzat pe primarul Gangan că, împreună cu adepții săi, ar fi aruncat cu pietre în susținătorii Mișcării, care scandau „Jos Mafia” la un concert organizat de PDM.

În timpul alegerilor pentru funcția de președinte al României, din noiembrie 2014, numele primarului Gangan a figurat în scandalul ceasurilor oferite celor care votau pentru candidatul PSD, Victor Ponta, susținut în Republica Moldova de PDM.

În 2015, portalul Moldova Curată a făcut o analiză a averii lui Gangan, constatând că depăşelte cu mulz veniturile oficiale declarate.

Anterior, Gangan a fost supus controlului de către Autoritatea Naţională de integritate după ce a fost reclamat că pe lângă faptul că este consilier al oraşului Nisporeni, precum şi a raionului Nisporeni, deţine funcţia de asministrator al SA Apă Canal Nisporeni, întreprindere aflată în gestiunea administraţiei publice locale.

La 19 iunie 2020, inspectorul de integritate Adrian Fetescu a dispus încetarea procedurii de verificare pe motiv că nu există incompatibilitate în funcţii.

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu