Procurorul Nicolae Busuioc de la Procuratura municipiului Chişinău a fost delegagat de procurorul general interimar, Ion Munteanu, să activeze în cadrul Procuraturii Anticorupţie. Ordinul de delegare a fost semnat la scurt timp după ce procurorul Petru Iarmaliuc, cunoscut pentru gestionarea unor dosare de rezonanţă, a fost retras de la Procuratura Anticorupţie şi reîntors la Procuratura municipiului Chişinău.
Nicolae Busuioc activează în calitate de procuror începând cu noiembrie 2018. Un an înainte, omul legii a făcut nunta. Reieşind din Declaraţia de avere şi interese personale, Soţia sa este angajată la Agenţia internaţională de ştiri „Rossia segodnea”. Agenţia respectivă este controlată de Kremlin şi face parte din maşina propagandiscă a regimului lui Vladimir Putin.
„Rossia segodnea” are ca parteneri alte piese propagandistice ale Kremlinului, cum ar fi radio Sputnik, declarat indizerabil pe teritoriul Republicii Moldova, şi agenţia de ştiri RIA Novosti. Pe lângă promovarea politicii lui Vladimir Putin şi a supremaţiei „lumei ruse” peste hotarele Federaţiei Ruse, „Rossia segodnea” susţine invazia rusă în Ucraina.
Reprezentanţa agenţiei „Rossia segodnea” la Chişinău a fost deschisă în 2014 de către regretatul jurnalist Vladimir Novosadiuc, răpus de Covid în 2021. Reprezentant al RIA Novosti şi director la Sputnik Moldova, Novosadiuc a fost şi un apropiat al lui Ilan Şor, care a contribuit la fondarea televiziunilor deputatului fugar.
L-am contactat la telefon pe Nicolae Busuioc pentru a clarifica situaţia, însă omul legii a refuzat să ne răspundă la întrebări, menţionând că se abţine.
La 31 iulie 2023, Parlamentul a votat în a doua lectură legea nr. 200, pentru modificarea unor acte normative, care a schimbat procedura de delegare a procurorilor în procuraturile specializate. Mai exact, procurorii delegați sunt obligați să întrunească condițiile pentru numirea în funcție de procuror în Procuratura Anticorupție, inclusiv minimum 4 ani de activitate.
La momentul când a intrat în vigoare această modificare, în Procuratura Anticorupție activau zece procurori delegați din alte procuraturi, dintre care doi procurori au peste 3 ani, dar mai puțin de 4 ani de activitate, inclusiv Petru Iarmaliuc. Din aceste considerente, după consultare cu procurora-șefă Anticorupție, Procurorul General a sistat delegarea acestor doi procurori care nu întrunesc noile condiții legislative.
Precizăm că această lege a fost criticată la faza de proiect şi s-a invocat că ar fi un lobby pentru a-l înlătura pe Petru Iarmaliuc de la gestionarea mai multor dosare de rezonanţă, cum ar fi cel al ex-preşedintelui Igor Dodon, al procurorului general suspendat Alexandr Stoianoglo, precum şi ale foştilor adjuncţi ai procurorului general Igor Popa şi Ruslan Popov.
După criticile asupra proiectului de lege, reprezentanţi din majoritatea parlamentară au dat asigurări că modificările nu se vor referi la procurorii care deja au fost delegaţi în procuraturile specializate şi că va avea efecte juridice doar pe viitor.
Petru Iarmaliuc nu a răspuns la apeluri pentru a comenta situaţia.