Cunoscutul om de afaceri, Valentin Eşanu, persecutat în perioada guvernării lui Vladimir Plahotniuc, a adresat o plângere conducerii de vârf a ţării, în care spune că este hărţuit de Ministerul Mediului pentru că ar fi supărat-o pe ministra Iordanca-Rodica Iordanov.
Bussinesmanul susţine în plângerea sa că problemele au început după ce a pus problema că pentru activitatea companiei sale este nevoie de două acte permisive – licență și autorizație de mediu, situație fără precedent în alte țări, din care motiv întreprinderea are dosare în judecată cu Ministerul Mediului.
Eşanu a precizat că a vorbit despre ăroblema dată în fața mai multor oficiali europeni de rang înalt, și anume că agenții economici sunt hărțuiți și e nevoie de modificări la legislație, însă propunerile și criticile „au fost luate în nume de rău”, de unii reprezentanţi ai guvernării.
În consecinţă, declară omul de afaceri, toate instituţiile subordonate Ministerului Mediului au început să efectueze controale, consecutiv, la mai multe puncte de colectare, cu aplicarea unor amenzi usturătoare. Potrivit lui Eşanu, cei care efectuează controalele invocă o Dispoziţie din 22 iunie, pe care nimeni nu i-a arătat-o şi nici nu i s-a comunicat ce prevede documentul.
„Probabil, doamna Ministru Iordanca-Rodica Iordanov a luat-o personal când eu, administratorul Companiei mi-am exprimat opinia și indignarea față de instituția pe care o conduce dumneaei, în cadrul câtorva întâlniri publice cu oficiali europeni, iar acum se răfuiește. Niciodată nu am avut intenția de a denigra activitatea instituțiilor noastre de stat, ci de a contribui la înbunătățirea activității acestora și a racordării serviciilor prestate la standardele țărilor europene”, a scris Valentin Eşanu în plângerea sa.
Omul de afaceri Valentin Eșanu deține firme ce colectează deșeuri metalice pe teritoriul Republicii Moldova. În perioada guvernării lui Vladimir Plahotniuc a petrecut doi ani în arest preventiv, fiind învinuit de evaziune fiscală și a fost eliberat în 2019. Atunci, Eșanu spunea că dosarele penale intentate pe numele său au fost inițiate la comandă, pe atunci, a vicepreședintelui Partidului Democrat din Moldova (PDM), Andrian Candu, care, usţinut de naşul său de cununie, Vladimir Plahotniuc, a încercat să-l deposedeze de afacere.
„Când am realizat că avem de-a face cu o încercare de a ne lua afacerea, soțul a organizat proteste”, declara soția lui Eșanu, Victoria Eşanu.
Este vorba despre protestele pe care angajații companiei le-au organizat în fața Parlamentului la începutul anului 2014. Aceștia au cerut eliminarea monopolului Metalferos asupra exporturilor de metale feroase și neferoase. Trei luni mai târziu, a fost intentat un dosar penal împotriva lui Valentin Eșanu, în baza articolului privind spălarea banilor.
În vara anului 2017, Eșanu a fost reținut. La acuzația de spălare de bani s-a adăugat o acuzație de evaziune fiscală. În afară de Eșanu, au fost reținuți alți șase angajați ai companiei. Cazul a fost instrumentat de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). Omul de afaceri a fost eliberat în 2019, după retragerea Partidului Democrat de la guvernare.
În februarie 2023, CEDO i-a dat câştig de cauză lui Valentin Eşanu şi a impus Guvernul de la Chişinău să-i plătească despăgubiri pentru detenţie ilegală.
În replică, Ministerul Mediului a anunţat că acțiunile de control ce se realizează la momentul de față, au loc la toți operatorii care activează în domeniul colectării, depozitării temporare și exploatării deșeurilor de metale feroase și neferoase, în locații aparte, în lipsa autorizațiilor de mediu pentru gestionarea deșeurilor. Aceste verificări sunt realizate de către Inspectoratul pentru Protecția Mediului.
„La momentul de față în consultări publice se află proiectul de legea de modificare a cadrului normativ privind gestionarea deșeurilor, care este un exemplu de conlucrare cu mediul de afaceri, fapt confirmat prin multiple ședințe, dezbateri și consultări, inclusiv cu participarea Asociației Businessului European din care face parte agentul economic. Proiectul de lege aduce multe clarități pe procesul de autorizare și realizarea a activităților din domeniul gestionării deșeurilor”, se arată într-un comunicat al Ministerului Mediului.