Justiție

VIDEO// În cârje, a venit de la Cahul la Chişinău să-şi caute dreptatea pe care o aşteaptă de 13 ani

357010190 982871896262186 3315247682239125756 n
Avatar for Julieta Savitchi

Serghei Nichiforov, locuitor din satul Manta, raionul Cahul, a venit marţi, 25 iulie, să protesteze la Chişinău pe justiţia din raionul Taraclia care îşi bate joc de el de 13 ani. Omul nu are un picior şi, chiar dacă are proteză, se deplasează foarte greu, cu ajutorul cârjelor.

356981420 233140109636059 6811172887642809157 n

Serghei Nichiforov a povestit că a fost reţinut de poliţia din Taraclia, în 2010, suspectat că a urcat beat la volan şi a fost torturat de către 3 agenţi de circulaţie pentru că nu a vrut să le dea mită. „Recunosc că servisem 100 de grame mai înainte. Dar nu eram beat. Au cerut de la mine bani şi am spus că nu le dau. Atunci m-au lovit. Le-am spus că o să mă plâng lui Ion Butmalai (regretatul deputat n.r.). Când au auzit, au început să mă bată şi mai tare. Mi-au pus cătuşele, apoi m-au lovit că am ajuns cu capul în uşă de am spart sticla. Îşi băteau joc de mine, cerând să le plătesc paguba. Au văzut că nu am un picior şi m-au lovit peste al doilea”, îşi aminteşte bărbatul.

Serghei Nichiforov s-a adresat la procuratură şi, după mai multă insistenţă, a fost pornit un dosar penal, care, până în zilele noastre, nu a avut finalitate. Curtea de Apel Comrat, chiar dacă i-a găsit vinovaţi pe cei trei poliţişti, i-a condamnat simbolic cu suspendare şi a dispus să-i achite pagube de… 500 de lei. Decizia a fost anulată de Curtea Supremă de Justiţie care a reîntors cauza la rejudecare.

În aceşti ani, unul din poliţiştii torţionari, Iurie Cara, a fost avansat în grad şi în funcţie, iar acum este şeful Inspectoratului de Patrulare din Taraclia. „Are un Mercedes scump, nimeni nu are aşa maşină ca el în Taraclia, are şi iaz. Numai să vedeţi ce inel masiv din aur poartă”, ne-a spus spus Serghei.

Dar picătura care a umplut paharul a fost că poliţiştii au venit să-l aducă forţat la o şedinţă de judecată în timp ce i se punea o perfuzie, fiind internat în spital. „În 2020, tot poliţia din Taraclia mi-a mai intentat un dosar penal pentru conducerea mijlocului de transport în stare de ebrietate. Vă spun sincerde data aceasta nu luasem nicio picătură de alcool. Mi-au fabricat dosarul ca să-mi închidă gura, să nu lupta ca cei care m-au torturat să răspundă după lege, Au vrut să mă scoată din spital şi să mă ducă la judecată la Taraclia. Le-am spus că nu pot merge, că am tensiunea arterială foarte înaltă. Dar ei insistsau să merg”, ne-a povestit omul venit de la Cahul.

Serghei Nichiforov a fost primit de o funcţionară de la Ministerul Justiţiei. Aceasta i-a promis că va sesiza Consiliul Superior al Magistraturii privind comportamentul judecătorului de la Taraclia şi îi va asigură lui Nichiforov un avocat.

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu