Investigații

Dosarul de 9 ani al lui „Dracul” sau cum justiţia moldovenească îi spală pe interlopi

2455 large 40545200
Avatar for Julieta Savitchi

Un lider interlop notoriu, învinuit de cele mai grave crime care se regăsesc în Codul penal, se bucură de ani buni de libertate şi nu a stat niciun an la închisoare pentru ororile comise. Totul se datorează procurorilor şi judecătorilor din Chişinău, care, din considerente lesne de înţeles, au închis ochii şi au tras pe linie moartă dosarele privind ororile comise de acesta.

Interlopul spălat de justiţia moldovenească se numeşte Simion Mereacre, supranumit Dracul, originar din satul Costeşti raionul Ialoveni, stabilit de mai mulţi ani cu traiul în comuna Truşeni, suburbie a municipiului Chişinău. Acesta are la activ o istorie criminală bogată, fiind trecut anterior prin pereţii puşcăriei. De mai bine de 1o ani acesta pare să aibă o imunitate specială faţă de justiţia moldovenească, chiar dacă este învinuit de crime comise cu o cruzime înfiorătoare: omor, tortură, tâlhărie, vătămare corporală gravă, trafic internaţional de droguri.

Operaţiunea de succes”

În februarie 2009, Ministerul de Interne şi Şerviciul de Informaţii şi securitate se lăudau cu o operaţiune de succes ce ţine de destructurarea unui grup criminal organizat care se ocupa cu traficul de droguri din Uniunea Europeană.

„Ca rezultat al unui şir de acţiuni operative de investigaţie, oamenii legii au reuşit identificarea şi reţinerea membrilor acestei grupări. Aceştia s-ai dovedit a fi Ion Bulmaga, în vârstă de 44 de ani, domiciliat în municipiul Chişinău, anterior condamnat de 4 ori pentru tâlhărie, desfacerea bunurilor sustrase şi sustragere, membru al unui partid politic, înscris pe lista candidaţilor la funcţia de deputat din partea acestui partid şi Simion Mereacre, de 37 de ani, de asemenea domiciliat în capitală şi condamnat anterior de 4 ori pentru diverse fărădelegi (tâlhărie, sustragerea sau degradarea documentelor, furt, păstrare de arme şi muniţii şi sustragere în proporţii deosebit de mari)”, se menţiona în comunicatul de atunci al Ministerului de Interne.

Pentru documentarea activităţii acestor doi suspecţi în afaceri dubioase cu substanţe narcotice, forţele de ordine au infiltrat un poliţist în rol de cumpărător care a efectuat o achiziţie de control de la persoanele menţionate. Ofiţerul sub acoperire a procurat o plastină în formă dreptunghiulară, de culoare cafenie închisă, contra sumei de 1100 de euro. Rezultatele expertizei tehnico-ştiinţifice au constatat că substanţa achiziţionată nu este nimic altceva decât haşiş în cantitate de 198,33 gr.

10493 216248 img2„În scopul reţinerii fărădelegiuitorilor, grupa mixtă, constituită din ofiţerii SIS şi DCCO DSO MAI au mai efectuat o achiziţie de control. De această dată, însă, cei doi suspecţi, Bulmaga şi Mereacre au fost reţinuţi în flagrant delict în momentul în care comercializau 2 kg de haşiş. După o percheziţie corporală efectuată de oamenii legii, asupra suspecţilor au fost depistate 9 plastine în formă dreptunghiulară de culoare cafenie închisă asemănătoare cu substanţa narcotică – haşiş, cu masa totală de 1800 gr, iar în automobilul lui Mereacre poliţia a ridicat: o grenadă RGD cu focos, 3 arme de vânătoare; 106 cartuşe calibru 5,6 mm, 59 cartuşe pentru armă de vânătoare de calibru 12 mm, 63 de cartuşe pentru automat calibru 5,45 mm şi o găleată din plastic cu volumul de 15 litri, în care se afla o substanţă vegetală mărunţită asemănătoare cu marijuana. Conform informaţiilor, persoanele reţinute realizau substanţa narcotică – haşiş contra a 5,5 EURO pentru un gram, suma drogurilor ridicate din traficul ilicit constituind cifra de aproximativ 200 000 lei”, scriau poliţiştii.

Cei doi au fost reţinuţi, dar nu pentru mult timp.

Atrocităţile din Cernăuţi

Deşi era învinuit într-un dosar care prevede pedeapsa de la 7 până la 20 de ani de închisoare, Simion Mereacre scapă de arest preventiv. În 2011, „Dracul” organizează un grup criminal organizat cu locuitori din satul său de baştină, cu care pleacă în raionul Noua Suliţă din regiunea Cernăuţi, Ucraina. Acolo Mereacre îşi consolidează banda cu complici locali şi dă un şir de atacuri tâlhăreşti. Foştii complici ai lui Mereacre, condamnaţi ulterior la Cernăuţi la ani grei de puşcărie, au declarat că anume Simion Mereacre era cel care pregătea atacurile şi le dădea ordine cum să acţioneze, uneori doar pe mâncare şi băutură.

În sentinţa de condamnare a complicelor lui Mereacre, victimele descriu cruzimea grupării lui Mereacre. Acesta avea un pistol-automat de model Kalaşnikov, cu care se înarma când intra noaptea în casele oamenilor. La comanda sa, victimele erau torturate ca să spună unde ascund banii: li se se aplicau arsuri cu ferul de călcat, erau sufocaţi cu pachete de polietelenă, electocutaţi cu cablu electric şi bătuţi cu bestialitate. Unui bărbat care refuza să spună unde sunt banii, i-a înfipt cuţitul în stomac, acesta scăpând viu ca prin minune. O altă victimă a bandei lui „Dracul” nu a rezistat şi a murit în bătăi.

Grupul lui Mereacre căra din case, pe lângă bani, tot ce le cădea sub mână. Uneori luau chiar şi sticlele cu băutură şi mâncarea din frigider. De la o victimă care suferea de diabet i-au luat aparatul de măsurare a nivelului glicemiei.

De zece ani căutat de autorităţile din Cernăuţi

Simion Mereacre a reuşit să scape de oamenii legii din Cernăuţi şi să revină la Chişinău. În 2013, o instanţă din Cernăuţi a dar curs demersului procurorilor ucraineni şi a dispus ca Simion Mereacre să fie dat în urmărire generală internaţională.

356547086 1406540066803717 1550693923085060121 n

„Dracul” este reţinut în 2013 la Chişinău, dar scapă şi de această dată din închisoare, fiind pus mai întâi în arest la domiciliu.

„Decizie prea blândă în justiția moldovenească. Interlopul Simion Mereacre, poreclit „Dracul”, suspectat de omor, tâlhării și furturi comise în Ucraina, este cercetat penal în arest la domiciliu. Decizia a fost luată de către magistrații Curții de Apel, după ce procurorii au contestat decizia Judecătoriei sectorului Râșcani, care l-a eliberat din arest preventiv. Până la începerea ședinței de judecată, Simion Mereacre se plimba pe coridor împreună cu avocatul său, însă la ședință el nu a fost”, scria cu 10 ani în urmă presa din Chişinău.

Procurorii declarau atunci că Mereacre este capul unei grupări criminale, ce activa în regiunea Cernăuți, unde a comis un omor, mai multe furturi și tâlhării.

Până la urmă, procurorii moldoveni au pus cruce pe crimele comise de Mereacre în Ucraina.

356578107 3417357415170078 4700160237870847657 n

Tupeul „Dracului”

Crimele din Cernăuţi au fost comise de Simion Mereacre în timp ce acesta era sub termen de probă de 5 ani, fiind condamnat, în 2011, la 4 ani cu suspendare pentru deţinerea drogurilor şi armelor de foc. Procurorii şi judecătorii moldoveni erau obligaţi prin lege să-l reţină şi să-l readucă pe Mereacre în penitenciar. Acest lucru, însă, nu s-a întâmplat.

În 2015, interlopul tupeist a depus un demers în adresa judecătorilor de instrucţie, cu solicitarea de a-i fi anulate antecedentele penale. Solicitarea i-a fost respinsă de fostul magistrat Ghenadie Pavliuc.

Succesul” SIS-lui, dat peste cap de magistrata Djeta Chistol

Dosarul în care Mereacre a fost învinuit de trafic internaţional de droguri a ajuns în gestiunea magistratei Djeta Chistol de la Judecătoria Chişinău. La 30 mai 2014, urma să aibă prima şedinţă de judecată în dosarul de învinuire a lui Simion Mereacre.

354475908 973570023846244 2252523050230356666 n

Pe lângă faptul că şedinţele de judecată în dosarul respectiv sunt programate rar, câte 4-5 pe an, în realitate ele nici nu au loc. În cei peste 9 ani de la prima şedinţă de judecată, au fost programate 42 de şedinţe, dintre care majoritatea au fost amânate.

Ce face „Dracul”

Deşi a fost condamnat de mai multe ori şi este învinuit într-un dosar penal, Simion Mereacre a reuşit să obţină cetăţenie română şi să-şi perfecteze acte de identitate româneşti. Precizăm că în pachetul de acte pentru redobândirea cetăţenie române este inclus şi cazierul judiciar din Republica Moldova, iar Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie din România refuză să acorde cetăţenia persoanelor cu antecedente penale multiple sau învinuite de crime grave.

Sursele noastre susţin că Mereacre călătoreşte prin Europa cu paşaportul românesc, de unde aduce diferite lucruri pe care le vinde în Moldova. Şi nu este exclus să fi trecut şi pe lângă casele unde proprietarii au trăit coşmarul vieţii lor.

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu