Justiție

VIDEO// Omul lui Plahotniuc rămâne în casă „ca un impotent”

3349 222599346900583 4562506425986891089 n
Avatar for Julieta Savitchi

Fostul deputat Vladimir Andronachi, învinuit de implicare în schemele de devalizare a sistemului bancar ale oligarhului Vladimir Plahotniuc, va sta încă 30 de zile în arest la domiciliul. Decizia irevocabilă a fost luată cu puţin timp în urmă de către magistratul Gheorghe Balan de la Judecătoria Chişinău.

Instanţa nu a ţinut de argumentele prezentate saptămâna trecută de inculpat. Controversatul afacerist a declarat la şedinţa de judecată de joi, la care urma să se decidă dacă rămâne în arest la domiciliu, că este nevinovat şi că a fost făcut ţap ispăşitor la comandă politică.

Vladimir Andronachi s-a victimizat în discursul său, menţionând că singurul său păcat este că în 2003 l-a cunoscut pe Vladimir Plahotniuc când, după absolvirea facultăţii, a venit să lucreze la compania Petrom Moldova.

În afară de procurori, fostul deputat i-a mai învinuit şi pe jurnalişti că l-au făcut membru al unui grup criminal organizat şi chiar „principalul criminal”, în realitate fiind vorba de un dosar fabricat. „Eu am muncit toată viaţa, de la 16 ani muncesc, căci părinţii mei sunt oameni simpli. Ei mi-au pus sechestru pe bunurile mele, ale părinţilor, apartamentul moştenit de soţie. Eu nu am nimic în afara ţări, au făcut comisie rogatorie şi au verificat. Voi lupta din răsputeri să mi se întoarcă ce mi-au luat, ca să-mi pot întreţine familia şi copiii, părinţii bătrâni, a adăugat inculpatul.

Un alt argument al lui Andronachi de a convinge instanţa ca să-l elibereze din arest la domiciliu a fost că el are două fete, de 9 şi 13 ani, care au nevoie de activităţi, iar el stă „ca un impotent în casă şi nu poate face nimic”.

Presupusul complice al lui Plahotniuc a mai spus că a fost nevoit să umble fugar timp de un an pentru că i-a fost frică de justiţia coruptă.

Procurorii îl acuză pe fostul deputat care a fost fugar o perioadă că a prejudiciat statul cu peste 26 de milioane lei. statul Republica Moldova a fost prejudiciat cu suma de peste 26 milioane lei. „Respectiv, au fost spălați banii sustrași în sumă de peste 1 milion dolari şi aproximativ 800 000 euro în contul altor companii afiliate organizației criminale conduse de Vladimir Plahotniuc, precum și companiilor din cadrul grupului criminal organizat condus de către Vladimir Andronachi, astfel creând condițiile necesare pentru stratificarea și integrare a banilor sustrași în circuitul legal național și al altor țări”, susţin procurorii anticorupţie.

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu