Special

Patimile procurorului american la Chişinău

screen shot 2022 08 01 at 10.26.24
Avatar for Julieta Savitchi

În ultima perioadă, scandalurile legate de Veronica Dragalin, venită tocmai din SUA ca să ne conducă Procuratura Anticorupţie, se ţin lanţ. Mai întâi, în presă s-a scurs înregistrarea audio în care îşi ameninţă subalternii că le va pune cătuşe „în prezenţa soţilor, soţiilor şi copiilor”. În acelaşi timp în presă, apar tot mai multe informaţii despre neînţelegerile dintre Procuratura Anticorupţie şi Centrul Naţional Anticorupţie, iar la un moment dat se pune problema lichidării instituţiei. S-a ajuns până la aceea că procurorilor anticorupţie li s-a interzis comunicarea verbală cu ofiţerii de la CNA, fiind impuse reguli noi ca toată comunicarea şi coordonarea să se facă prin corespondenţă oficială.

Apoi iarăşi are loc o scurgere de informaţie despre convocarea de către Veronica Dragalin a unei adunări cu ofiţerii de la CNA, în lipsa directorului Iulian Rusu, iar când acesta vine la adunare, şefa de la Procuratura Anticorupţie îi cere să părăsească sala. Iulian Rusu a ascultat-o, dar l-au urmat toţi subalternii săi.

Apoi apare şi scandalul legat de demisia lui Alexandru Musteaţă de la şefia Agenţiei Proprietăţii Publice. Omul a scris o plângere pe Vasile Plevan, adjunctul şefei de la Procuratura Anticorupţie, iar aceasta a sărit ca arsă, gata să pună mâna în foc pentru integritatea lui Plevan. Chiar şi cei care au promovat-o şi au susţinut-o pe Veronica Dragalin s-au arătat indignaţi că cineva a trebuit să demisioneze după ce a scris o plângere pe un procuror. Apoi Vasile Plevan pică testarea la Pre-Vetting, pentru a cărui integritate punea mâna în foc Dragalin, pentru că nu „întruneşte criteriile de integritate”.

Apoi, altă surpriză. La mai bine de un an, este publicată opinia separată a trei membri ai CSM, dintre care unul la sigur este un susţinător al actualei guvernări, care au fost împotriva desemnării Veronicăi Dragalin la şefia Procuraturii Anticorupţie. În dosarul său de concurs Veronica Dragalin a prezentat în copii Diploma de studii eliberată în anul 2008, de Duke University (din Durham, Carolina de Nord, SUA) care atestă gradul „Bachelor of Science” (în domeniul biologie și chimie) și Diploma de studii eliberată în anul 2011, de University of Virginia School of Law (din Charlottesville, Virginia, SUA), care atestă gradul „Juris Doctor”. „Proveniența acestor diplome din sistemul educațional al altui stat, pe lângă faptul că sunt în copii neautentificate și nici nu sunt traduse în limba de stat, fac imposibilă atribuirea automată (fără verificările de rigoare) a acestora la categoriile de acte de studii prescrise de lege cum sunt „diplomă de studii superioare de licență și diplomă de studii superioare de master în domeniul dreptului”, au argumentat cei trei membri ai CSP, care au vrut să respecte legea.

Altceva e că în acest timp noi am fost ţinuţi de proşti timp de un an, fiindu-ne unşi ochii, după ce tot am vrut procuror european, cu un procuror american, despre care ulterior s-a aflat că nu prea are chiar aşa mare experienţă în SUA., unde în cariera sa a participat la vre-o două percheziţii. Iar faptul că mama sa este o lideră a diasporei de peste ocean şi care a promovat PAS la alegeri nu-i prea pică bine la imagine Veronică Dragalin.

De fapt, despre admiterea la concurs a Veronică Dragalin cu diploma de studii neconfirmată se vorbeşte de mai mult timp. Nu am scris pentru că nu aveam dovada. De fapt, la urechile noastre au ajuns mai multe scurgeri de informaţie, despre cum în loc de Codul Civil şi Codul de Procedură Civilă se spune codul mare şi codul mic, despre cum procurorilor li se dă indicaţii ca să condamne anumite persoane la anumite termene de detenţie, despre dosarele puse „la murat” etc. Desigur, nu putem infirma şi nici confirma, atât cât nu avem probe. Putem spune doar atât că informaţia vine de la persoane de încredere.

Veronica Dragalin a venit de fiecare dată cu replică, justificându-se că este persecutată de corupţi pentru că luptă din răsputeri cu corupţia. Nu demult s-a plâns şi pe jurnalişti că o denigrează şi se va adresa la poliţie. Nu are decât să o facă, are tot dreptul, la fel cum au şi jurnaliştii dreptul să critice funcţionarii publici. Căci a lăuda un funcţionar public pentru că a făcut un lucru sau altul, este la fel cum ai lăuda un bancomat că ţi-a eliberat banii din salariul transferat pe card.

Veronica Dragalin a declarat anterior că nu-şi va da demisia şi că mandatul ei este mai mare decât cel al preşedintelui Republicii Moldova şi că îl va duce până la capăt, orice nu s-ar întâmpla. Moldovenii nu vor capul Veronicăi Dragalin. Moldovenii vor să vadă dosare concrete, scheme deconspirate, corupţi traşi la răspundere, finalitate în marile dosare pornite înainte ca procurorul american să ajungă la Chişinău. Ţara se sufocă de corupţie, de interese meschine, de neajunsuri, de scheme preluate, inclusiv de unii funcţionari din actuala guvernare.

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu