Persoanele învinuite de infracţiuni de corupţie sau care fac parte din structuri criminale organizate vor avea posibilitatea să-şi negocieze pedeapsa şi forma de executare dacă îşi vor recunoaşte vina şi vor colabora cu ancheta. Prevederile se regăsesc într-un proiect de amendamente la Codul Contravenţional şi Codul de Procedură Penală, aprobat miercuri, 21 noiembrie, de către Guvernul de la Chişinău.
„Proiectul de lege prevede un acord de cooperare dintre învinuiți și instituțiile de drept. Prin urmare, persoanele care își recunosc vina și doresc să coopereze cu ancheta vor avea posibilitatea să negocieze categoria de pedeapsă și forma de executare. Această procedură vizează doar procuraturile specializate în combaterea corupției și crimei organizate”, se arată într-un comunicat al Cabinetului de miniştri.
Guvernul explică că după intrarea în vigoare a amendamentelor respective, procesul penal va deveni mai eficient, iar judecarea cauzelor se va desfășura cu mai puține tergiversări, permiţând instituţiilor de drept să instrumenteze dosarele într-un termen mai restrâns.
Proiectul de lege mai prevede lichidarea unor prevederi care împiedică buna desfășurare a procesului judiciar – spre exemplu – schimbarea sediului sau a completului de judecată. În același timp, ședința de judecată va putea fi amânată o singură dată, la cererea motivată a inculpatului, apărătorului sau procurorului.
De asemenea, au fost revizuite prevederile privind admiterea, desemnarea și înlocuirea apărătorului. În situațiile în care un apărător va lipsi nejustificat sau va refuza să exercite apărarea, acesta va fi înlocuit pentru perioada absenței nejustificate.
Totodată, potrivit proiectului, va fi extinsă utilizarea de către instanțele de judecată a videoconferinței pentru persoanele aflate în detenție. Audierea acestora prin videoconferință va avea loc în prezența unui apărător ales sau desemnat. La fel, martorii vor putea fi audiați prin videoconferință, în cazul în care nu va fi posibilă prezența acestora în ședințele de judecată.