Corupție

Ex-funcţionar din perioada guvernării lui Plahotniuc, care şi-ar fi cumpărat o insulă în largul Mării Mediterane, a scăpat de dosarul pentru îmbogăţire ilicită

fpg5hic6yg
Avatar for Julieta Savitchi

Fostul director al întreprinderii de stat Moldtelecom şi vice-ministru al Economiei în perioada guvernării olifarhului Vladimir Plahotniuc, Vitalie Iurcu, a scăpat de dosarul intentat pentru îmbogăţire ilicită. Procuratura Anticorupţie a anunţat că a trimis în instanţă dosarul în care fostul funcţionar este învinuit de fals în declaraţii, infracţiune care prevede o pedeapsă cu mult mai blândă decât pentru îmbogăţirea ilicită. Iurcu şi-ar fi cumpărat o insulă în largul Mării Mediterane, despre care a vorbit, în 2021, preşedintele Parlamentului, Igor Grosu, în studioul TVR Moldova.

Potrivit unui comunicat al Procuraturii Anticorupţie, învinuitul, în perioada anilor 2016-2019, fiind viceministru al Economiei, ulterior deținând și funcția de secretar de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, a prezentat date false despre bunurile pe care le deține.

Învinuitul a introdus intenționat în declarațiile sale de avere și interese personale date false privind deținerea mai multor conturi bancare inexistente și dobândirea unor mijloace financiare în proporții deosebit de mari din înstrăinarea unor imobile dintr-un bloc locativ de lux din mun.Chișinău, în care a investit mai multe active în perioada anilor 2014-2017, tranzacții care nu au avut loc în realitate, inclusiv intenționat nu a introdus în aceste declarații, pentru perioada 2016-2019 mai multe bunuri imobile sub formă de terenuri agricole în r-nul Orhei dobândite în anul 2018 și înregistrate pe numele soției sale, dar și un lot de teren pentru construcții dobândit pe teritoriul României, în valoarea de peste 350 000 lei”, precizează Procuratura.

Totodată, fostul demnitar intenționat nu a indicat în declarațiile sale de avere și interese persoanele pentru perioada 2017-2019 un mijloc de transport de lux deținut prin intermediul unei companii afiliate acestuia, achiziționat în anul 2017 la prețul de aproximativ 700 000 lei, 7 conturi deschise într-o instituție bancară din Austria cu un rulaj de peste 400 de mii de euro, dar și activele în sumă de 50 de mii de dolari, deținute în capitalul social al unei societății comerciale nerezidente din Belize, înregistrate pe numele soției.

Învinuitul își recunoaște vinovăția, calificând faptele sale drept acțiuni comise din eroare.

Dosarul penal pe numele lui Iurcu a fost pornit în noiembrie 2021, în urma unei investigaţii RISE, care a scris, în octombrie 2021, că funcţionarul a omis să declare o firmă în paradisul fiscal Belize și un cont bancar în Austria, în care se afla o sumă de 450.000 euro. Documentele au fost obținute în cadrul proiectului internațional #PandoraPapers.

Pedeapsa pentru fals în declaraţii prevede în o amendă în mărime de la 20 000 la 30 000 lei sau închisoare de până la un an în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani.

Îmbogăţirea ilicită se pedepseşte cu amendă în mărime de la 6000 la 8000 unităţi convenţionale sau cu închisoare de la 3 la 7 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu