Social

Primăria Chişinău respinge acuzaţiile unei refugiate din Ucraina şi cere portalului Crime Moldova să dezmintă informaţia: „Refugiata a fost atenţionată asupra neadmiterii consumului de alcool”

344449734 910358290244171 8683844738724014688 n
Avatar for Julieta Savitchi

Direcția generală asistență medicală și socială (DGAMS) a Primăriei Chişinău, condusă de Boris Gîlca, bănuit în dosarul delapidării fondurilor destinate refugiaţilor ucraineni, respinge acuzaţiile făcute de către o refugiată din Ucraina în adresa Centrului de plasament temporar pentru refugiați, făcute publice în articolul ,,Mai rău ca înainte. O ucraineancă de la Centrul pentru refugiați se plânge că este persecutată pentru dezvăluirile făcute anterior”. DGAMS a solicitat redacţiei noastre să publice imediat comuniatul lor în care afirmă că informaţia este „distorsionată, necorespunzătoare cu realitatea și denigratoare”.

Răspândirea informației defăimătoare prin intermediul mass-media este o practică prezentă și încă folosită de unii jurnaliști. DGAMS precizează că articolul conține informații false cu privire la pretinsa persecutare a beneficiarilor Centrului de plasament temporar pentru refugiați ,,Patria” din sectorul Râșcani.

Cu regret, autoarea articolului, Julieta Savițchi, a discutat, aparent intenționat, cu o singură persoană – o beneficiară cu familia sa problematică care, de nenumărate ori, au fost avertizați de administrația Centrului asupra neadmiterii consumului de alcool, încălcării permanente a regimului intern, tulburării liniștii, scandalurilor și agresiunilor împotriva altor locatari-refugiați, dar și asupra unor angajați ai Centrului de plasament.

Conform eticii profesionale, sugerăm insistent autoarei vizate, la fel și altor jurnaliști interesați să obțină informațiile din mai multe surse, să discute cu toți locatarii, să solicite și opinia administrației Centrului. Menționăm că reprezentanta portalului ,,Crime Moldova” nu a cerut dreptul la replică înainte de publicarea materialului, deși Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova indică expres acest lucru.

În contextul unei informări corecte și obiective a opiniei publice, Direcția generală asistență medicală și socială solicită dezmințirea informațiilor eronate de către portalul ,,Crime Moldova”, cu publicarea imediată a acestui comunicat DGAMS.

Direcția generală reiterează că prioritatea noastră principală este și rămâne asistența deplină pentru refugiații din Ucraina.

Centrul de plasament ,,Patria” din municipiul Chișinău are o capacitate de 230 locuri, în acest moment fiind cazate 48 de persoane, inclusiv copii. Beneficiarii dispun de toată asistența, condițiile și serviciile necesare”, se arată în replica DAGMS.

Redacţia Crime Moldova precizează că despre pretinsele abuzuri ale administraţiei Centrului de plasament temporar pentru refugiaţi am fost informaţi la telefon de un alt refugiat. Acuzaţiile aduse de femeie au fost susţinute şi de alţi refugiaţi, dar au refuzat să vorbească în faţa camerei pe motiv că le este frică să nu fie expulzaţi.

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu