Drepturile omului

Primarul de Chişinău, care se declară pro-european, a refuzat să autorizeze un marş al LGBT: „Să meargă la Guvern sau Parlamenr”

incepe marsul moldova pride 2022 live 183497 1655629505
Avatar for Julieta Savitchi

Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, fostul socialist care anul trecut a ajuns anul trecut pro-european peste noapte, a refuzat să autorizeze marșul Moldova Pride al comunităţii LGBT din Republica Moldova. Marşul este preconizat pentru duminică, 18 iunie.

„Nu am de gând să judec pe nimeni, dar pe data de 18 iunie nu vom da curs declarației depuse în vederea organizării marșului homosexualilor în Capitală. Transportul public va circula în regim normal pe strada București și altele”, a declarat primarul Ion Ceban, luni, 12 iunie, la şedinţa operativă a Primăriei Chişinău.

Edilul capitalei şi-a justificat decizia orin faptul că refuză „să promoveze pseudo-valori”. „Eu reiterez, cel mai bun loc pt astfel de activități, pentru a nu perturba transportul sau alte activități, cel mai bun loc pentru paradă este Parlamentul Republicii Moldova și Guvernul. Mai sunt și alte instituții… Nu avem nevoie de propaganda acestor manifestații, comportamente și atitudini”, a subliniat Ceban.

Precizăm că o poziţie similară o are şi Partidul Socialiştilor, din care a făcut parte până anul trecut şi Ion Ceban, precum şi liderul acestui partid, ex-preşedintele pro-rus, Igor Dodon.

Angelica Frolov, coodonatoare de program la Centrul Gender Doc M, a reacţionat pe reţelele de socializare la refuzul primarului de a autoriza manifestaţia. venit în scurt timp cu o reacție pe pagina ei de Facebook.„Opa, Ceban a comentat despre marș. Nu e prea creativ, a făcut copy paste a comentariilor de anul trecut. Interesant, îl mai ia cineva în serios pe acest clovn?”, a declarat Angelica Frolov.

Deşi în Republica Moldova există o lege antidiscriminare şi este interzisă homofobia, autorităţile de la Chişinău crează în fiecare an probleme comunităţii LGBT la organizarea evenimentelor.

Anul trecut, Mitropolia Moldovei, subordonată canonic Patriarhiei Moscovei, a solicitat în mod repetat autorităților de la Chișinău să oprească „prin orice mijloace” desfășurarea marșului. În cele din urmă, edilul capitalei a cerut comunităţii LGBT să renunţe la traseul de pe strada Bucureşti, că pe acolo va fi redirecţionat transportul de pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, invocând desfășurarea altor evenimente. De asemenea, pe traseul participanților la marș au fost demarate lucrări de reparație.

Marşul Moldova Pride a avut, totuși, loc, cu circa 500 de participanți, inclusiv deputați din Parlament şi reprezentanţi ai corpului diplomatic acreditat la Chişinău.

Centrul de Informații GENDERDOC-M a anunțat că, în luna iunie a anului curent, se va desfășura cea de-a XXII-a ediție a Festivalului Comunității LGBT din Moldova , Moldova Pride.

Festivalul va avea loc între 12 – 18 iunie și se va încheia, conform tradiției, cu Marșul Pride.

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu