Justiție

DOC// Procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, obligat să dezmintă public o informaţie şi să-i achite un leu unui fost subaltern

roman statnii
Avatar for Julieta Savitchi

Judecătoria Chişinău l-a obligat pe Alexandr Stoianoglo, procurorul general suspendat din cauza dosarelor penale intentate pe numele său, să dezmintă public o informaţie, constatată drept defăimtoare, privind fostul procuror anticorupţie, Roman Statnîi, şi să-i achite prejudiciul moral, evaluat de instanţă la un leu. Decizia luată luni, 12 iunie, este cu drept de atac în instanţa ierarhic superioară.

„Se obligă Stoianoglo Alexandr să dezmintă informaţiile defămătoare constatate prin expunerea următorului text „Recunosc că afirmaţiile expuse de către mine, Stoianoglo Alexandr, în cadrul emisiunii „O Nas” (Despre Noi n.a.) De la postul de televiziune „Jurnal TV” din 26 mai 2020 , în intervalul de timp 46:35 min – 46:40 cu privire la procurorul Statnîi Roman, sun informaţii false, lezând onoarea, demnitatea şi reputaţia profesională a dlui Statnîi Roman”, se arată în decizia de astăzi a Judecătoriei Chişinău.

Precizăm că este vorba de declaraţia lui Stoianoglo în care acesta l-a învinuit pe Statnîi că a adus cu el un notar în penitenciar şi l-a obligat pe fostul consilier economic al ex-preşedintelui Igor Dodon, Evgheni Kheyman, să perfecteze un act de donaţie a averii din Londra pe numele procurorului.

Roman Statnîi a declarat că va contesta în instanţa ierarhic superioară decizia, fără să precizeze cu ce nu este de acord. Fostul procuror ne-a precizat doar că a solicitat în cererea de chemare în judecată ca Stoianoglo să-i achite 100.000 de lei pentru prejudiciul moral.

Procurorul Statnîi și-a dat demisia în februarie 2020, la „sugestia” procurorului general, Alexandr Stoianoglo. În mai 2020, Statnîi a fost reţinut şi plasat în arest preventiv, la ordinul procurorului general, fiind deţinut timp de două luni în Penitenciarul nr.13.  Fostul acuzator era învinuit că l-ar fi deposedat de bunuri pe fostul consilier economic al lui Igor Dodon, Evgheni Kheyman, administratorul firmei din Bahamasm care ar fi sponsorizat, în 2016, campania electorală a fostului preşedinte.

În noiembrie 2022, Judecătoria Chişinău a declarat nulă ordonanţa de punere sub învinuire a lui Roman Statnîi, constatându-se că acesta a fost acuzat pe nedrept. Totodată, instanţa a obligat Procuratura Generală să înlăture „încălcările drepturilor, libertăților și intereselor legitime ale petiționarului Statnîi Roman Petru, cu adoptarea unei hotărâri legale, întemeiate și motivate”.

Fostul procuror a înaintat în instanță alte două cereri, una împotriva procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, cu privire la apărarea onoarei, demnităţii și reputaţiei profesionale, iar alta – împotriva Procuraturii Generale, în care cere anularea ordinului de demitere emis pe numele său.

În martie 2023, Judecătoria Chişinău a obligat statul să-i achite lui Roman Statnîi 100 de mii de lei în calitate de prejudiciu moral, pentru fost reținut și deținut în penitenciar pe nedrept.

Hotătârea a fost luată în procesul intentat în baza plângerii ex-procurorului Roman Statnîi împotriva Ministerului Justiției, în care a cerut repararea prejudiciului cauzat prin acţiunile ilicite ale organelor de cercetare penală şi de anchetă preliminară, ale procuraturii şi ale instanţelor judecătoreşti.

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu