Drepturile omului

VIDEO// Mai rău ca înainte. O ucraineancă de la Centrul pentru refugiaţi se plânge că este persecutată pentru dezvăluirile făcute anterior

344449734 910358290244171 8683844738724014688 n
Avatar for Julieta Savitchi

O ucraineancă găzduită de Centrul pentru refugiaţi din sectorul Râşcani al municipiului Chişinău susţine că atât ea, cât şi conaţionalii său care au făcut dezvăluiri despre cum se fură ajutoarele destinate lor sunt persecutaţi, umiliţi, ameninţaţi şi li se cere să părăsească Centrul.

După ce a fost schimbată conducerea Centrului, lucrurile s-au agravat. Am fost somată să părăsesc Centrul pentru că am declarat presei că am semnat pe un document că am primit electrocasnice, dar în realitate nu am primit nimic. Dar eu am spus adevărul. Ultimul timp şi-a făcut apariţia un bărbat pe nume Pavel, cu tatuaje pe mâini. Pare-se că e şoferul sau bodyguardul directoarei. El a spus că e de la serviciul de pază „Bercut” şi poate orice, chiar să ne pună pe viaţă în închisoare. El ne-a cerut să părăsim Centrul”, ne-a spus refugiat.

Femeia a mai declarat că acest Pavel le-a făcut percheziţie în odaie. „Ne este frică pentru viaţa noastră. Am fugit de un război şi am dat peste altul”, ne-a spus refugiata.

Amintim că primarul municipiului Chişinău, Ion Ceban, a dispus să fie schimbată conducerea Centrului pentru refugiaţi de la Patria-Lukoil, după ce mascaţii de la CNA şi procurorii anticorupţie au pornit un dosar pentru delapidarea fondurilor destinate refugiaţilor ucraineni. Unul din principalii suspecţi în dosar este şeful direcţiei sănătate a Primăriei Chişinău, Boris Gîlca, un apropiat al edilului. La percheziţiile efectuate la domiciliul lui Gîlca, mascaţii au descoperit mai multe bunuri, produse alimentare, detergenţi şi electrocasnice care ar fi fost sustrase de la refugiaţi.

Amintim că portalul Crime-Moldova a realizat un reportaj în care refugiaţii ucraineni povestesc despre condiţiile în care sunt ţinuţi şi cum sunt sustrase ajutoarele destinate lor.

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu