Social

VIDEO//FOTO// Refugiaţii ucraineni fac dezvăluiri: „Ne-au ameninţat că ne vor arunca în stradă dacă ne plângem”

deepin screenshot select area 20230510183935
Avatar for Julieta Savitchi

Refugiaţii ucraineni, găzduiţi la Centrul de plasament pe strada Studenţilor din Chişinău, au făcut dezvăluiri pentru portalul Crime Moldova despre realitatea cu care se confruntă. Ucrainenii, majoritatea bătrâni, femei şi copii, au declarat că sunt umiliţi de adminstraţia Centrului de plasare a refugiaţilor şi ameninţaţi că vor fi aruncaţi în stradă dacă se vor plânge sau nu vor semna anumite acte că au primit ajutoare.

Refugiaţii ne-au povestit cum au fost impuşi să semneze că au primit lenjerie de pat nouă, în realitate le-au oferit uzată, cum li s-a dat câte o plapumă la o odaie, unde sunt cazate câte cinci şi mai multe persoane, iar unii refugiaţi nu au primit măcar paturi, fiind nevoiţi să doarmă pe saltele la podele: „Am semnat pentru multe, dar nu ştim pentru ce, căci nu cunoaştem limba. O lună în urmă ne-au impus să semnăm că ne simţim bine, ne dau tot ce ne trebuie, iar dacă refuzăm, să ne pregătim valizele şi să ne întoarcem în Ucraina. Dar acolo e război, nu putem reveni. Am venit aici ca să ne salvăm copii”.

Refugiaţii au spus că din electrocasnice au doar trei frigidere vechi şi o maşină de spălat pentru un etaj, nici pomină de aspiratoare sau altele. Unii şi-au cumpărat electrocasnice de primă necesitate din cont propriu. Femeile ne-au spus că nu primesc nici detergenţi.

Ca să fie mai convigători, unii refugiaţi ne-au invitat în odăile lor.

Mai mult, ucrainenii ne-au spus că li s-a interzis să primească pachetele cu ajutor umanitar din partea organizaţiilor neguvernamentale sau a agenţilor economici pe motiv că acest lucru trebuie făcut prin intermediul administraţiei Centrului pentru refugiaţi. „Un agent economic a adus lăzi cu suc. Iar administratoarea Centrului, Irina Certan, ne-a spus că nouă suc nu ni se poate, că vom face diabet”.

Refugiaţii ucraineni au transmis prin intermediul nostru un mesaj către autorităţile Republicii Moldova: „Vrem să fie schimbată administraţia şi să nu se bată joc de noi. Să nu mai fim trataţi ca nişte boschetari. Suntem şi noi oameni şi nu de bună voie am ajuns aici”.

Amintim că, săptămâna trecută, Chişinăul a fost zguduit de un scandal ce ţine de delapidarea fondurilor externe destinate refugiaţilor. Mai multe bunuri destinate celor care au fugit de războiul pornit de ruşi în ţara vecină, procurate din fonduri externe, au fost descoperite de procurorii anticorupţie în urma percheziţiilor efectuate joi, 4 mai, la domiciliile şefului Direcţiei Generale Asistență Medicală și Socială a Primăriei Chişinău, Boris Gîlca, şi ale unui subaltern de al său. Cei doi au fost reţinuţi pentru 72 de ore şi escortaţi la Centrul Naţional Anticorupţie (CNA), fiind bănuiţi de abuz în serviciu și delapidare a mijloacelor din fondurile externe.

CNA a anunţat că, în urma perchezițiilor, în garajele, depozitele și construcțiile accesorii Centrului de plasament temporar pentru refugiați din mun. Chișinău, str. Studenților 7/5, precum și la domiciliile unor bănuiți, au fost depistate mai multe cutii cu produse alimentare, obiecte și produse de igienă, electrocasnice (cuptoare cu microunde, reșouri electrice, aspiratoare), saci pentru dormit, veselă și alte bunuri presupus a fi sustrase din depozitul Centrului de plasament temporar pentru refugiați.

În apărarea lui Gîlca a venit primarul municipiului Chişinău, Ion Ceban, acuzând guvernarea de presiuni politice. Între timp, primarul Ceban a anunţat că Gâlca a fost eliberat din izolator şi plasat în arest la domiciliu dar despre celălalt angajat nu se ştie nimic iar Procuratura nu oferă informaţii.  În total, unsprezece persoane sunt anchetate în dosarul delapidărilor de la Centrul pentru refugiați din Chișinău.

După eliberarea din arest, Boris Gîlca a depus cerere de demisie, care nu a fost acceptat de edil. Ion Ceban a demis-o însă din funcţie pe Irina Certan, administratoarea Centrului de plasament de unde s-ar fi furat mari cantităţi de bunuri destinate refugiaţilor. Edilul a acuzat-o pe Certan că ar fi depus mărturii false împotriva sa şi a lui Boris Gîlca.

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

1 comentariu

  • moldova e plina de hoti,inclusiv justitia care -i protejeaza.Stat mafiot si esuat.,cred oamenii se vor trezi si vor aleje oameni depti si corecti sa guverneze moldova dar nu hoti si profitori.

Lasă un comentariu