Fostul deputat social-democrat Mihai Cristian Rizea, condamnat în România la 4 ani şi 8 luni de închisoare pentru infracţiuni de corupţie, a fost transferat de la penitenciarul din Vaslui în penitenciarul Rahova, unde își va ispăși pedeapsa. autoritățile române au anunțat că fostul deputat beneficiază de pază specială permanentă în penitenciarul Rahova, fiind încadrat în categoria „deținuților vulnerabili”.
Cristian Rizea este sub protecția autorităților deoarece, conform unor informații din spațiul public, ar fi fost amenințat de un faimos interlop aflat în libertate. Acesta ar fi luat legătura cu alți deținuți încarcerați la Rahova și ar fi cerut ca politicianul PSD să fie agresat și supus unor abuzuri sexuale pentru că ar fi jignit un vlogger care îi era prieten.
„Nu prea se întâlnește nimeni cu el, fiindcă este plasat la protejați. Primește, în continuare, amenințări discrete sau este înjurat de alți deținuți atunci când este scos în curte, la aer, conform programului. Este păzit permanent, chiar și la spălător, unde face duș. Atunci când merge să facă baie, alți deținuți sunt afară, tocmai pentru ca Rizea să facă baie singur”, au spus sursele din cadrul ANP, citate de presa română.
În restul timpului, Cristian Rizea își petrece timpul la magazinul închisorii, de unde face cumpărături și se menține în formă practicând diferite sporturi. Fostul parlamentar joacă tenis cu piciorul sau ping-pong, conform surselor citate.
Amintim că Cristian Mihai Rizea a fost expulzat din Republica Moldova în seara de 27 aprilie anul curent, după ce autorităţile de la Chişinău l-au declarat indezirabil.
Avocaţii lui Rizea au contestat în instanţă că, la expulzarea clientului lor de pe teritoriul Republicii Moldova, au fost încălcate mai multe norme de drept, în special accesul liber la justiţie. Potrivit apărătorilor, autorităţile moldoveneşti nu aveau dreptul să-l extrădeze pe Rizea, deoarece instanţa nu s-a expus asupra legalităţii decretului fostului preşedinte Igor Dodon, privind retragerea cetăţeniei Republicii Moldova. La fel, instanţa nu a emis o decizie asupra cerererii autorităţilor de la Bucureşti privind extrădarea lui Rizea.
Colegiul de contencios administrativ al Judecătoriei a refuzat să examineze plângerea avocaţilor lui Rizea fără să ofere, deocamdată, explicaţii. Apărătorii fostului deputat fugar au anunţat că vor apăra interesele clientului lor la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.
Amintim că după expulzarea lui Rizea, în instanţele judecătoreşti din Republica Moldova au rămas pe rol zeci de dosare, dintre care trei penale, în care fostului deputat are statut de învinuit. Pe rol la Judecătoria Chişinău a rămas şi dosarul de extrădare a lui Rizea, la solicitarea autorităţilor de la Bucureşti. Judecătorii amână şedinţele de judecată sau le scot de pe rol pe motiv că nu pot examina cauza în lipsa pârâtului.
Cristian Mihai Rizea a fost lipsit, la finele anului 2021, de dreptul de a avea statut de refugiat pe teritoriul Republicii Moldova. Decizia a fost luată de Curtea de Apel Chişinău, care a mai respins şi solicitarea lui Rizea privind suspendarea decretului prezidenţial din 2020 prin care i-a fost retrasă cetăţenia Republicii Moldova.
Fostul deputat român, Cristian Rizea, s-a refugiat la Chişinău în 2017, cu puţin timp înainte ca decizia privind condamnarea sa să devină irevocabilă.