Justiție

VIDEO// Iarmaliuc şi Stoianoglo s-au luat de piept. La ce etapă se află dosarul în care procurorul general suspendat este învinuit de abuz în serviciu

348355416 817255829822568 8383939498063670975 n
Avatar for Julieta Savitchi

Procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, pledează nevinovat în epizodul privind acordarea indemnizaţiei unice de 270.000 de lei fostului şef al Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate şi Cazuri Speciale (PCCOCS), Nicolae Chitoroagă, la plecarea din sistem, şi dă vina pe funcţionarii din secţia resurse umane a Procuraturii Generale. Declaraţia lui Stoianoglo a fost combătută de procurorul pe caz, Petru Iarmaliuc.

Fiind audiat în calitate de înculpat la şedinţa de judecată, Stoianoglo a declarat că alocarea îndemnizaţiei pentru Chitoroagă, învinuit într-un dosar penal pentru îmbogăţire ilicită, este cel mai probabil o greşeală tehnică a celor de la serviciul personal al Procuraturii Generale.

În replică, procurorul Petru Iarmaliuc a pregătit pentru Stoianoglo cel puţin 15 întrebări despre experienţa, atribuţiile de serviciu şi responsabilitatea pe care a avut-o în calitate de procuror general.

Procurorul general suspendat şi fosta şefă de la resurse umane, Maria Cobzari, sunt învinuiţi de depăşirea atribuţiilor de serviciu. Este vorba despre epizodul privind acordarea indemnizaţiei unice de 270.000 de lei fostului şef al Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate şi Cazuri Speciale (PCCOCS), Nicolae Chitoroagă, la plecarea din sistem.

Atât Alexandr Stoianoglo, cât şi Maria Cobzati, pledează nevinovat. „Este pentru prima dată în istoria Republicii Moldova când în instanţă ajunge un asemenea dosar. Eu nu am semnat nimic în afară de ordinul de demisie a lui Chitoroagă. Eu l-am invitat şi i-am spus că nu poate să mai activeze. Dumnealui a spus că a înţeles şi a plecat. Mai mult nimic”, a declarat Stoianoglo.

Maria Cobzari a declarat că dosarul respectiv nu este altceva decât un show.

Procurorii pe caz susţin că Nicolae Chitoroagă nu a avut dreptul la indemnizaţia unică, deoarece în perioada respectivă era urmărit penal.

Chitoroagă a fost reținut 21 noiembrie 2019, pentru 72 de ore, fiind bănuit într-un dosar penal pentru îmbogățire ilicită. Procuratura Anticorupție a pornit cercetările după ce s-a autosesizat în urma unei anchete realizate de Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova. Chitoroagă a fost plasat în arest pentru 15 zile, iar după exprirarea mandatului de arestare, a fost lăsat să plece acasă.

Ordinul privind demisia lui Chitoroagă a fost semnat de Stoianoglo la 23 ianuarie 2020, în aceeaşi zi când a fost depusă cererea de demisie. Pe lângă acceptarea cererii de demisie a lui Chitoroagă, Stoianoglo a dispus să îi fie acordată şi indemnizaţia unică, prevăzută de Legea cu privire la Procuratură, pentru acuzatorii care părăsesc sistemul.

La data când a fost eliberat din sistem, Nicolae Chitoroagă avea statut de învinuit într-un dosar penal pentru îmbogăţire ilicită. Amintim că, la 26 iunie 2019, Nicolae Chitoroagă a demisionat din funcția de șef al PCCOCS, funcție pe care a deținut-o timp de trei ani, în perioada guvernării lui Vladimir Plahotniuc.

Precizăm că acesta este primul dosar intentat pe numele lui Alexandr Stoianoglo, care a ajuns în judecată. În gestiunea Judecătoriei Chişinău se mai află încă un dosar intentat pendru divulgarea secretului corespondenţei private. Alte două dosare, pentru infracţiuni de corupţie şi îmbogăţire ilicită, se află în gestiunea Procuraturii Anticorupţie.

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu