Justiție

Minciună rămâne! CSM a dat undă verde revenirii unui magistrat în sistem

minciuna
Avatar for Julieta Savitchi

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a aprobat joi, 11 mai, cererea de revenire în sistem a fostului preşedinte interimar al Curţii de Apel Chişinău, Anatolie Minciună. Cu mai puţin de 2 luni în urmă, CSM, în vechea componenţă, a acceptat cererea de demisie a magistratului.

Anatolie Minciună se regăseşte în lista magistraţilor care după Adunarea Generală a Judecătorilor din luna ferbruarie au decis să părăsească sistemul după ce nu s-a reuşit votarea noilor membri ai CSM din rândul instanţelor de fond.

La 16 martie, CSM a votat demisia lui Minciună. Ulterior, magistratul s-a răzgândit și a depus o cerere ca să fie admis din nou în magistratură. La 11 mai, toţi cei 8 membri ai CSM au votat pentru revenirea lui Minciună, restabilindu-l şi la şefia interimară a Curţii de Apel Chişinău.

Participant la vânătoarea din 23 decembrie 2012 în Rezervaţia Naturală „Pădurea Domnească”, la care fost ucis tânărul Sorin Paciu, Anatolie Miciună a ajuns de mai multe ori în atenţia mass-media pentru deciziile luate în instanţă. În 2008, a fost promovat la CA Chişinău. A obținut funcţia datorită membrilor CSM, pentru că a fost respins de președintele Voronin, care i-a adus mai multe acuzații grave.

El a făcut parte din completul de judecată care a examinat dosarul Întreprinderii de Stat Registru versus Intercomsoft LTD. În baza hotărârii magistratului și colegilor săi de la Curtea de Apel, ÎS Registru a fost obligată să achite companiei Intercomsoft LTD despăgubiri în valoare de 7,8 milioane de dolari. Ulterior, s-a stabilit că această decizie a fost adoptată cu grave ilegalități.

În august 2015, ZdG a scris că Minciună a fost vizat în dosarul penal în care Anatolie Chihai, fost executor judecătoresc, plecat pe ușa din spate din sistem, după ce a fost acuzat de implicare în atacuri de tip raider, devenit între timp avocat stagiar, a fost reținut în flagrant. Acesta era învinuit că ar fi solicitat 15 mii de euro de la reprezentanții unei firme, iar cu o parte din bani urma să-l influențeze pe Anatolie Minciună să amâne o şedinţă de judecată, iar ulterior, să emită o încheiere prin care un agent economic să fie exclus din lista creditorilor într-un dosar de insolvabilitate pe care judecătorul îl gestiona. Deşi, cel puțin teoretic, magistratul şi-a îndeplinit prima parte a misiunii, amânând examinarea dosarului până în toamnă, procurorii care au investigat cazul susțineau că Minciună nu a avut niciun statut în cadrul anchetei.

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu