Justiție

Fostul deputat Vladimir Andronachi ar putea schimba din nou casa pe puşcărie. Motivul invocat de procurori

news category magistratii au emis mandat de arestare pe numele fostului deputat vladimir andronachi
Avatar for Julieta Savitchi

După scandalosul proces de judecată, în urma căruia a fost eliberat din Penitenciarul nr.13, fostul deputat Vladimir Andronachi, învinuit de implicare în schemele de devalizare a sistemului bancar moldovenesc, implementate de oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc, a încercat să scape şi de arestul la domiciliu, blocând semnalul de la brăţara de monitorizare, instalată la picior. Printr-un demers, procurorii au solicitat Judecătoriei Chişinău ca Andronachi să fie plasat din nou în Penitenciarul nr.13.

Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a comunicat că procurorii au depus demers privind schimbarea măsurii preventive din arest la domiciliu în arest preventiv în privința lui Vladimir Andronachi. „Intenționat a manipulat brățara de la picior cu scopul de a bloca semnalul de monitorizare”, a argumentat Dragalin.

Şefa de la Anticorupţie a precizat că după plasarea lui Andronachi în arest la domiciliu, fostului deputat i-au fost impuse. „La 4 mai 2023, ora 7:56 oficiul de probațiune a primit semnalul de lipsă de brățară. După protocol, persoanele responsabile l-au telefont pe Vladimir Andronachi, ultimul nu a ridicat receptorul. A fost apelat serviciul 112. Ajunși la fața locului, polițiștii au stabilit că ultimul intenționat a manipulat brățara de la picior cu scopul de a bloca semnalul de monitorizare. Ieri, 10 mai, a fost depus demersul pentru schimbarea măsurii preventive”, a spus Veronica Dragalin. Vladimir Andronachi a fost eliberat din Penitenciarul nr.13 cu 36 de ore înainte ca să-i expire mandatul de arestare pe un termen de 20 de zile, eliberat la 31 martie de magistrata Djeta Chistol de la Judecătoria Chişinău.

În încheierea pronunţată de magistrata Tatiana Bivol la 19 aprilie, ora 16:30, prin care s-a decis transferarea inculpatului în arest la domiciliu, a fost dispusă executarea imediată a deciziei luate. Magistrata Bivol a expediat prin poşta electronică copia deciziei luate la Penitenciarul nr.13, cu menţiunea de a fi executată imediat.

Amintim că, în încheierea emisă anterior de Djeta Chistol, era prevăzut ca Vladimir Andronachi să rămână în penitenciar până la 21 aprilie, ora 05:40.

Decizia irevocabilă a Judecătoriei Chişinău de a-l transfera pe Andronachi în arest la domiciliu i-a indignat pe procurorii anticorupţie. Procurorii anticorupție au susținut că aplicarea arestului la domiciliu, nu se justifică din motivele caracterului infracțiunii comise, complexității cazului și importanței acestuia. Fiind la domiciliu, inculpatul poate comunica fără impedimente cu persoane implicate pe caz, inclusiv martori, și ar putea astfel să-i determine să prezinte declarații neveridice și să afecteze înfăptuirea justiției. Totodată, aplicarea măsurii de monitorizare electronică nu este o măsură suficientă ce ar preveni eschivarea. Amintim că, recent, un învinuit într-o cauză penală, fiind supus monitorizării electronice, a deteriorat dispozitivul și s-a eschivat de la organele de drept”, a comentat conducerea Procuraturii Anticorupţie.

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu