Corupție

Soarta Marinei Tauber la Bălţi ar putea fi repetată de candidata Partidului Şor în Găgăuzia. Cât costă un alegător

db9461af79480b7f666b5d56f261be14
Avatar for Julieta Savitchi

Zece activişti din staff-ul electoral al candidatului Partidului Şor la alegerile pentru funcţia de başkan al Găgăuziei sunt suspectaţi de coruperea alegătorilor din „surse provenite de la un grup criminal organizat”. Ofiţerii Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) au descins în dimineaţa de duminică, 7 mai, cu percheziţii la sediile organizaţiilor teritoriale din Comrat şi Vulcăneşti ale formaţiunii politice a fostului deputat, condamnat la 15 ani cu executare.

Oamenii legii susţin că bănuiţii au primit în avans câte 15.000 de lei pentru 30 de alegători convinşi să-şi dea votul pentru Evghenia Guţul, candidata Partidului Şor la funcţia de başkan.

„Potrivit materialelor acumulate și a rezultatelor investigațiilor operate pe caz, s-a constatat că, în perioada martie – prezent, concurentul electoral vizat în prezenta cauză, precum și grupul său de inițiativă, ar fi acceptat cu bună ştiinţă mijloace financiare din partea unui grup criminal organizat, care ar fi fost și sunt utilizate pentru remunerarea ilicită a activiștilor implicați în campania electorală de alegere a bașcanului UTA Găgăuzia, precum și pentru determinarea alegătorilor să voteze pentru candidatul formațiunii. Din probatoriul administrat, s-a stabilit că pentru determinarea unui număr de 30 de alegători de a vota candidatura partidului Șor, fiecare activist era remunerat cu 15 000 lei”, se menţionează într-un comunicat al CNA.

Instituţia a precizat că, în scopul documentării acțiunilor ilegale ale persoanelor implicate, au fost autorizate o serie de măsuri speciale de investigații în cadrul cărora a fost stabilit că, reprezentanții staff-ului electoral al candidatei partidului Șor ar fi comis încălcări ale legislației electorale precum: transportarea organizată contra plată a alegătorilor la secțiile de votare, plasarea afișajului electoral în locuri nepermise, dar și acceptarea unor mijloace băneşti despre care se presupune că au fost primite de la grupul criminal organizat şi nu au fost declarate la CEC.

În primul tur al alegerilor guvernatorului din autonomia găgăuză, candidatul susținut de PSRM, Grigorii Uzun, și candidatul Partidului Șor, Evghenia Guțul. Guţul l-a depăşit pe concurentul cu care se va bate în turul 2 doar cu 41 de voturi.

Aminitim că, în decembrie 2021, candidata Partidului Șor la Primăria Bălți, Marina Tauber, a fost exclusă din campamia electorală după ce Judecătoria Bălți a emis o decizie de anulare a candidaturii acesteia. Decizia a fost luată la solicitarea Comisiei Electorale Centrale, înainte de turul 2, care a invocat nereguli în finanţarea campaniei electorale de către Paridul Şor. În primul tur al alegerilil, Tauber obţinuse cel mai mare număr de sufragii.

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu