Politic

Adio pentru Ilan Şor, bun venit pentru Vladimir Vitiuc. Curtea Constituţională a respins sesizarea privind retragerea mandatului pentru deputatul fugar

Avatar for Julieta Savitchi

Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea depusă de deputaţii din Partidul Şor, Marina Tauber, Reghina Apostolova, Denis Ulanov, Vadim Fotescu și Petru Jardan, care au contestat retragerea mandatului pentru deputatul fugar. Decizia instanţei este irevocabilă.

Sesizarea a fost depusă de către deputaţii Partidului Şor la 27 aprlie, la scurt timp după ce Parlamentul a retras, cu majoritatea de voturi, mandatul lui Ilan Şor, condamnat la 15 ani de închisoare.

„Fără a aștepta o decizie irevocabilă din partea tuturor instanțelor de judecată, fără a respecta jurisprudența CEDO și a Curții Constituționale, guvernarea a mers pe calea abuzului și sfidării Legii Fundamentale. Acest act contravine flagrant principiilor unui mandat reprezentativ și sfidează alegerea poporului. Acest caz va fi un test pentru respectul statului de drept în Republica Moldova”, au invocat autorii sesizării.

După decizia Curţii Constituţionale, fostul deputat Vladimir Vitiuc, supreant pe lista electorală a Partidului Şor, a primit undă verde să revină în Parlament.

La rândul său, Vladimir Vitiuc tot are probleme cu legea. După ce a scăpat de învinuirile în dosarul transfugilor, iar Curtea Supremă de Justiţie a respins propunerea Autorităţii Naţionale de Integritate de a-i confisca averea, Vitiuc mai rămâne cu statutul de învinuit în dosarul intentat anul trecut pentru îmbogăţire ilicită. Acesta nu a putut să justifice proveniența a aproape 3 milioane de lei.

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu