Politic

Declarat indezirabil în Republica Moldova, Putin felicită moldovenii cu ziua de 9 mai. Ce provocări a mai pregătit propaganda de la Kremlin

24331 putin 3 585 329
Avatar for Julieta Savitchi

Declarat indezirabil pe teritoriul Republicii Moldova, preşedintele rus, Vladimir Putin, a felicitat, joi, 4 mai, cetățenii Republicii Moldova cu a  78-a aniversare a victoriei Uniunii Sovietice în cel de al doilea Război Mondial. Mesajul semnat de liderul de la Kremlin a fost publicat de Ambasada Rusiei la Chișinău.

„Dragi veterani! Stimaţi cetăţeni ai Republicii Moldova! Vă felicit din suflet cu a 78-a aniversare a Victoriei în Marele Război pentru Apărarea Patriei. În anii de război, cu grele provocări, unitatea popoarelor noastre a ajutat să învingem cotropitorii nazişti, să salvăm Europa şi întreaga lume de „ciuma cafenie”. Astăzi, datoria noastră morală este de a păstra cu sfinţenie tradiţiile de prietenie şi ajutor reciproc, moştenite de la buneii şi părinţii noştri, de a nu admite denaturarea adevărului istoric despre Marele Război pentru Apărarea Patriei, justificarea naziştilor, a complicelor şi moştenitorilor ideologici”, a scris Punin în mesajul de felicitare, în care le urează moldovenilor „pace şi bunăstare”.

Mesajul lui Putin vine pe fundalul deteriorării continuie a relaţiilor diplomatice dintre Federaţia Rusă şi Republica Moldova, în special după ce guvernarea de la Chişinău a anunţat că se aliniază sancţiunilor Uniunii Europene, impuse Rusiei din cauza invaziei în Ucraina, şi l-a declarat indezirabil pe Putin în Moldova.

Kremlinul a reacţionat dur la poziţia anti-război a Chişinăului şi a ameninţat Republica Moldova că ar putea repeta soarta Ucrainei. În acelaşi timp, propaganda rusească a lansat în repetate rânduri informaţii provocatoare pentru locuitorii din Republica Moldova. Chiar în ziua când Putin „felicita din suflet moldovenii”, presa pro-Kremlin a anunţat concentrarea trupelor ucrainene în Odesa pentru a ataca Transnistria şi a pune mâna pe depozitul de muniţii ruseşti de la Colbasna. Informaţia a fost respinsă atât de Kiev, cât şi de Chişinău.

amed

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu