Corupție

VIDEO// Ex-vicepreşedinte al Curţii de Conturi, audiat în pretinsele scheme ale lui Igor Dodon la Energocom. Ce a declarat Tudor Şoitu în instanţă

344080141 2533254963488416 2111014503592173823 n
Avatar for Julieta Savitchi

Fostul vicepreşedinte al Curţii de Conturi, Tudor Şoitu, susţine că a fost hărţuit de organele de drept după ce l-a denunţat pe Igor Dodon şi pretinsele sale scheme din dosarul Energocom. Declaraţiile au fost făcute în şedinţa de marţi, 2 mai, de examinare a dosarului numit generic „Energocom”, în care fostul preşedinte al ţării este învinuit de abuz în serviciu.

Tudor Şoitu a precizat că, după demisia de la Curtea de Conturi a format o asociaţie împreună cu alţi experţi, au deconspirat schemele de la Energocom prin care „a fost prejudiciat fiecare cetăţean al Republicii Moldova” şi l-a denunţat pe Dodon de mai multe ori la procuratură.

Fostul funcţionar şi-a exprimat regretul că învinuirile au ajuns prea târziu în instanţă şi a uiat unele detalii.

Amintim că ex-preşedintele Igor Dodon este inculpat în dosarul numit generic „Energocom”. Dosarul a fost expediat în instanţă pe 9 septembrie 2022.  Fostului șef de stat i se incriminează săvârșirea infracțiunii de depășire a atribuțiilor de serviciu, de o persoană cu funcție de demnitate publică, în interesul unui grup criminal organizat. Învinuirea se referă la acțiunile acestuia din perioada anilor 2008-2009, atunci când a deținut funcția de Prim-viceprim-ministru, ministru al Economiei și Comerțuluirocurorii susţin că, din poziția pe care o avea la acel moment Igor Dodon a semnat avizul care a favorizat încheierea de către directorul general al SA „Energocom” cu o companie străină din Ungaria, a unui contract privind procurarea energiei electrice pentru Republica Moldova, în volum de 2 320 000 000 kw/h, pentru perioada lunilor mai 2008 – iunie 2009, contrar prevederilor legale ce viza la acel moment activitatea autorității publice centrale de administrare a energeticii în persoana Ministerului Economiei și Comerțului și în special atribuțiile funcționale al Ministrului Economiei și Comerțului.

Prețul energiei electrice pentru perioada lunilor mai-septembrie 2008 inclusiv a constituit 0,053 dolari SUA pentru 1 kw/h, și respectiv de 0,058 dolari SUA pentru 1 kw/h pentru energia electrică livrată în perioada de timp cuprinsă între lunile octombrie 2008 – iunie 2009 inclusiv, deși SA „Energocom” avea deja negociate și încheiate două contracte de furnizare a energiei electrice la un preț mai ieftin cu 29%.

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu