Drepturile omului

DOC// „Pregăteşte şi desfăşoară acţiuni pentru schimbarea regimului constituţional”. Cum a fost expulzat fostul deputat român, Cristian Rizea

fugarul rizea trimis intr o inchisoare romaneasca 1
Avatar for Julieta Savitchi

Operaţiunea de reţinere şi extrădare a fostului deputat român Mihai Cristian Rizea, condamnat irevocabil în statul vecin pentru acţiuni de corupţie, a durat în jur de două ore. Autorităţile de la Chişinău l-au declarat indezirabil pe motiv că ar fi pregătit şi desfăşurat acţiuni de schimbare prin violenţă a regimului constituţional.

Unul din avocaţii lui Rizea a precizat pentru Crime-Moldova că clientul său a fost reţinut la ora 20.30, 27 aprilie, la o benzinărie de la marginea sectorului Buiucani al capitalei, unde fostul deputat român a fost invitat la o discuţie confidenţială, dar acolo îl aşteptau mascaţii.

Lui Rizea i-a fost înmânată o copie a deciziei semnată de şeful Inspectoratului General pentru Migraţie, Mihail Vodă, cu privire la declararea străinului ca persoană indezirabilă. Potrivit documentului „s-a stabilit că cetăţeanul României, Rizea Cristian, pregăteşte şi desfăşoară acţiuni îndreptate spre schimbarea prin violenţă a regimului constituţional, subminarea sau suprimarea suveranităţii, independenţei şi integrităţii teritoriale a ţării, activităţi cu elemente de factură criminală, acţiuni calificate ca pericol deosebit pentru securitatea statului”.

340788475 958782238637897 3816510907098636347 n

Potrivit apărătorului, lui Rizea nu i s-a permis să telefoneze şi a fost silit să urce într-un autoturism, iar peste două ore a fost predat poliţiştilor români de frontieră la punctul de trecere Leuşeni-Albiţa.

Avocaţii lui Rizea susţin că la extrădarea clientului lor au fost încălcate mai multe norme de drept. Nu i s-a permis să comunice cu avocaţii, să contesteze decizia Inspectoratului General al Migraţiei, deşi ex-preşedintele Dodon i-a retras cetăţenia Republicii Moldova, Rizea a contestat decretul prezidenţial şi documentul nu avea putere juridică pentru că instanţa nu s-a expus, la fel, cum instanţa nu s-a expus nici în privinţa extrădării. Totodată, avocaţii susţin că lui Rizea urma să-i fie oferită posibilitatea de a-şi alege ţara în care să plece.

Avocaţii lui Rizea au mai comunicat că pregătesc pe acest caz o plângere la CEDO.

După ce a fost predat forţelor de ordine din România, Cristian Rizea a fost dus la penitenciarul din Vaslui, unde va sta 21 de zile „pentru acomodare”, urmând să se decidă în care închisoare îşi va ispăşi pedeapsa de 4 ani şi 8 luni de închisoare.

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu