Integritate

DOC//Inspecţia Procurorilor o face „pe neznaiu” când e vorba de un procuror implicat în fabricarea dosarului Petic

girbu anatolie
Avatar for Julieta Savitchi

Inspecţia Procurorilor a găsit un motiv „original” pentru a nu oferi informaţii despre Anatolie Gîrbu, procurorul care în perioada guvernării lui Plahotniuc l-a învinuit pe ex-poliţistul Gheorghe Petic într-un dosar fabricat pentru viol. La solicitarea unui membru al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) a deciziei în privinţa lui Gîrbu, Inspecţia Procurorilor a răspuns că „a expirat termenul de prescripţie pentru atragerea la răspundere disciplinară”.

După ce, la începutul lunii aprilie, CSP a votat pentru avansarea lui Gîrbu în funcţia de şef adjunct al Procuraturii raionului Ungheni, membrul Consiliului, Andrei Cebotari, a solicitat de la Inspecţia Procurorilor decizia luată în privinţa acuzatorului în legătură cu dosarul Petic. În cadrul şedinţei din 10 aprilie 2023, procurorul Anatolie Gîrbu a declarat că a verificat aceste informaţii şi a ieşit la concluzia că ultimul nu este vinovat de faptele imputate. În legătură cu acest fapt, vin respectuos cu solicitarea de a-mi pune la dispoziţie decizia Inspecţiei Procurorilor luată pe cazul dat”.

Inspectia Procurorilor i-a răspuns lui Cebotari peste o săptâmână că nu examinează… sesizarea. „Sesizarea se consideră vădit neintemeiată, dacă a expirat termenul de prescripţie prevăzut la art. 40 alin.(l) s-au 2 din Legea cu privire la Procuratură şi ea nu se examinează”, se menţionează în răspunsul Inspecţiei Procurorilor.

Eu cer copia deciziei pe care deja ei au adoptat-o, din spusele lui Gîrbu, ei spun că nu pot examina cazul pentru că e expirat termenul de prescripție, deși eu asta nu am cerut. Expirarea termenului de prescripție este un temei de nereabilitare și nu constată nevinovăția persoanei, ci doar încetează examinarea cauzei imputate din alte motive de nereabilitare”, ne-a declarat Andrei Cebotari.

Amintim că în luna iunie a anului trecut, Consiliul a respins candidatura lui Gîrbu pentru funcţia respectivă pe motiv că a fost implicat în falsificarea dosarului de viol pe numele fostului poliţist de frontieră, Gheorghe Petic. La 10 apriliei 2023, CSP a acceptat numirea lui Gîrbu în funcţie administrativă.

Anatolie Gîrbu a fost întrebat şi de această dată despre implicarea sa în dosarul Petic, iar procurorul a încercat să se justifice ca la la şedinţa din vara trecută: „Nu eu am pornit dosarul lui Petic. A fost pornit de organul de urmărire penală. Pentru că infracţiunea de viol necesită nişte acţiuni de urmărire penală imediate, a trebuit să le autorizez, eu fiind împuternicit în acest dosar. Pentru că organul de urmărire penală a prezentat bănuieli rezonabile, am solicitat în instanţă mandat de arestare pe numele lui Petic, iar instanţa a acceptat”.

Gheoghe Petic s-a arătat indignat de decizia CSP. „Doamna Ministru a Justiţei!!! După mizeria ce ați facut-o azi la Consliul Superior al Procuraturii, al cărei sunteti membru, nu ne mai vorbiți de reforma justiţiei. La fel voi, guvernare ticăloasă, falsă şi mincinoasă, nu aveți dreptul moral să ne vorbiţi despre reforme în justiţie, totul e o minciună învălită în ambalaj politic pentru a îndobitoci lumea. Cei care aveți diferite probleme cu justiţia, doriţi de la mine sfaturi şi idei, vă rog să nu mă abordați, nu am cu ce să vă ajut. Ați ales minciuna ambalată frumos, vă rog să cereți sfaturi de la ei”, a reacţionat fostul poliţist pe pagina sa de facebook.

Dosarul pe numele lui Petic a fost intentat în perioada în care la conducerea Ministerului Afacerilor Interne se afla Alexandru Jizdan, iar Republica Moldova era guvernată de Partidul Democrat condus de Vladimir Plahotniuc.

Gheorghe Petic a fost reținut la 12 octombrie 2018, după ce la Centrul Unic 112 a sunat, la ora 14:50, o locuitoare a municipiului Ungheni a reclamat că a fost agresată fizic și violată în propriul apartament. Reţinerea a avut loc la puţin timp după ce Gheorghe Petic a făcut dezvăluiri publice despre organizarea contrabandei cu ţigări peste Prut de către reprezentanţii guvernării lui Plahotniuc.

Gheorghe Petic a fost ţinut în arest preventiv timp de 9 luni într-o închisoare de maximă securitate, la Rezina, unde sunt deţinuţi şi cei condamnaţi pe viaţă.

Judecătoria Orhei l-a achitat pe Gheorghe Petic în noiembrie 2021, după ce procurorii li-au retras acuzaţiile, iar pretinsa victimă a recunoscut în instanţă că a fost plătită ca să facă declaraţii false. Totodată, Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate şi Cazuri Speciale a reţinut mai mulţi foşti poliţişti implicaţi în falsificarea dosarului.

Gheorghe Petic a solicitat în instanţă despăgubiri de 6 milioane de lei.

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu