Politic

Protest la Curtea Constituţională: „Cerem demisia Domnicăi Manole!”

9c2109e663dc07d9df72e280cbb754e07666ddbf5c049406bd4a18be0fab full
Avatar for Julieta Savitchi

Un grup din circa 30 de veterani ai războiului de pe Nistru şi activişti civici au protestat miercuri, 19 aprilie, în faţa sediului Curţii Constituţionale (CC), indignaţi de decizia de săptămâna trecută prin care a fost permisă purtarea panglicii bicolore „Sfântul Gheorghe”, precum şi a majusculelor „Z” şi „”V”, considerate simboluri ale agresiunii militare ruse. Protestatarii i-au cerut preşedintei Curţii Constituţionale, Domnica Manole, să demisioneze.

Protestatarii au scandat „Ruşine”, „Manole-trădătoarea” şi „Demisia”.

„Când i-au pornit dosar penal, Domnica Manole a venit în faţa noastră cu lacrimi în ochi. Iar noi am crezut-o că este victima lui Plahotniuc. În realitate, s-a dovedit că este o rudă de a lui Dumitru şi Ion Diacov, infiltrată de aceştia. Pentru ce am luptat noi?”, a declarat un protestatar la megafon.

Nimeni din membrii CC sau din aparatul instituţiei nu a ieşit să vorbească cu protestatarii. Sediul CC a fost apărat de forţele de ordine, iar protestul a decurs paşnic.

Protestatarii au semnat o petiţie comună, în care au cerut anularea deciziei CC.

Amintim că, la 11 aprilie, CC a admis parţia o sesizare a deputaţilor socialişti şi comunişti, potrivit căreea panglica „Sfântul Gheorghe” şi literele Z şi V pot fi utilizate în Republica Moldova doar dacă nu promovează agresiunea militară şi crimele de război. Precizăm că simbolurile Z şi V promovează invazia rusă în Ucraina.

„Curtea a constatat că utilizarea unor atribute sau simboluri echivalează cu exprimarea unor opinii sub forma discursului simbolic, iar interdicția de a le utiliza limitează dreptul la libertatea de exprimare”, a declarat Manole după adoptarea deciziei.

Amintim că, în aprilie anul trecut, Parlamentul a aprobat modificarea legii care prevedea interzicerea literelor Z, V şi panglicii „Sfântului Gheorghe”, în calitate de simboluri ale agresiunii ruse. În baza acestei decizii, mai mulţi politicieni şi activişti pro-ruşi, printre care şi ex-preşedintele Igor Dodon, au primit de la poliţie amenzi usturătoare de mii de lei.

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu