Crimă

DOC// Situaţie dată peste cap în cazul omorului de la discoteca de lângă Atrium. Cum a fost pedepsit poliţistul care a provocat conflictul şi l-a atacat pe sportivul Aurel Ignat

deepin screenshot select area 20230418230247
Avatar for Julieta Savitchi

Ofiţerul de poliţie Sergiu Bradu a fost găsit vinovat de provocarea conflictului cu luptătorii de K-1 de la discoteca Edgo de lângă Centrul comercial Atrium, din mai 2018, soldat cu decesul lui Sergiu Bejenari. La cinci de la comiterea infracţiunii, Sergiu Bradu a fost găsit vinovat de huliganism, amendat penal cu 50.000 de lei şi obligat să nu părăsească localitatea până va intra sentinţa în vigoare.

Conform sentinţei, în seara tragediei Sergiu Bradu îşi sărbătorea ziua de naştere împreună cu fraţii Sergiu şi Ion Bejenari, ambii cu dosare penale, fiind însoţiţi de trei tinere. Poliţistul şi prietenii săi au ieşit să fumeze, fiind urmaţi de una din domnişoarele care îi însoţeau. Tânăra s-a aşezat pe parapet. În aest timp de ea s-a apropiat sportivul Aurel Ignat care a vrut să facă cunoştinţă. Ulterior, Sergiu Bradu l-a atacat pe Aurel Ignat, în timp ce acesta se afla la baie, cu un baston din dotarea poliţiei, provocându-i comoţie cerebrală şi o rană deschisă la cap.

Ulterior, în ajutorul lui Aurel Ignat au venit prietenii săi, printre care sportivi de performanţă. Astfel, între luptătorii de K-1, pe de o parte, fraţii Bejenari şi Sergiu Bradu, pe de cealaltă parte, s-a încins o bătaie, în urma căreea Sergiu Bejenari s-a ales cu traume grave, decedând peste câteva zile la spital.

„Cu referire la prezența motivelor huliganice, instanța a constatat cu certitudine o atitudine a inculpatului, exprimată prin reacție neadecvată faţă de persoana părții vătămate de a le permite accesul în local, însoțite de teribilism, necuviință şi lipsă de respect față de societate, or inculpatul, fiind inclusiv angajat al Ministerului Afacerilor Interne, care în virtutea funcției cunoaște mai multe obligații despre comportamentul necesar într-un spațiu public, chiar dacă nu se afla în serviciu, a inițiat, a intervenit şi a participat la o situație de ceartă, care a generat într-un conflict cu aplicarea violenței, ce se confirmă prin mijloacele de probă din cauza penală şi a declarațiilor tuturor persoanelor audiate în ședința de judecată”, se arată în sentinţa pronunţată de Judecătoria Chişinău.

Cazul a avut o rezonanţă sporită în societate, după ce concubina tânărului ucis, cu care avea un copil, a postat pe reţelele de socializare o declaraţie emoţionantă, în care îl acuza pe Aurel Ignat că l-a omorât intenţionat pe tatăl copilului ei. Şi cele trei fete, Doina, Maria şi Sabina, au făcut declaraţii în care l-au acuzat pe Ignat chiar în timp ce Sergiu Bejenari era petrecut pe ultimul drum.

bradzFoto: Sabina, Ion Bejenari şi Sergiu Bradu, la înmormântarea lui Sergiu Bejenari

Cazul a avut o rezonanţă sporită în societate, fiind în cele din urmă politizat, pe reţelele de socializare apărând poze ale lui Aurel Ignat alături de Constantin Ţuţu, pe atunci deputat din partea partidului condus de oligarhul Vladimir Plahotniuc.

Sub presiunea opiniei publice, sportivii Aurel Ignat şi Victor Pîrgaru, care s-au predat benevol, au fost arestaţi, iar cel de al treilea suspect, Eugen Deliu, fiul unor afacerişti din Chişinău a fost dat în urmărire generală.

ignat pirgaru 810x420 1Foto:  Ignat şi Pîrgaru, la prelungirea mandatului de arestare

Pârgaru și Ignat au stat șase și, respectiv, șapte luni în arest preventiv, apoi au fost transferați în arest la domiciliu. La 26 iunie 2020, cei doi luptători K1 au fost achitați pentru omor din culpă, fiind învinuiţi de huliganism. Sentința a fost contestată de procurori în instanța ierarhic superioară şi se află pe rol la Curtea de Apel Chişinău, şedinţele de judecată fiind amânate de la o dată la alta. Mihai Pârgaru a fost văzut pe ring la mai multe competiţii din Chişinău, iar Aurel Ignat luptă pentru un club din Marea Britanie. Toamna trecută, numele lui Pîrgaru a revenit din nou în atenţia mass-media , regăsindu-se printre tinerii racolaţi de Partidul Şor pentru organizarea provocărilor la protestele antiguvernamentale din centrul capitalei.

Cât priveşte Eugen Deliu, acesta nu a fost găsit oficial. Cu trei ani în urmă se vehicula că tânărul ar fi fost văzut la o mânăstire, însă a dispărut înainte ca poliţiştii să ajungă acolo.

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu