Justiție

Viorel Morari a pierdut în faţa lui Alexandr Stoianoglo. Fostul şef al Procuraturii Anticorupţie nu poate să revină în sistem

20000552 big1579772886
Avatar for Julieta Savitchi

Curtea de Apel Chişinău a anulat hotârârea Judecătoriei Chişinău din aprilie 2022 şi a menţinut ordinul semnat de procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, la 12august 2021, prin care fostul şef al Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, a fost demis din sistem. Astfel, Viorel Morari nu poate să revină la moment în sistem, decizia instanţei de apel fiind executorie.

Decizia a fost pronunţată miercuri, 19 aprilie, de către completul de judecată prezidat de Anatolie Minciună şi este cu drept de contestare în Curtea Supremă de Justiţie. Instanţa urmează să pronunţe şi decizia motivată, astăzi fiind citit doar dispozitivul hotărârii.

Viorel Morari consideră că în această decizie se simte influenţa politicului. „Se vehiculează că aşi fi omul lui Plahotniuc sau al altora, că eu aşi conduce din umbră Procuratura etc.. Cred că ei nu sau dezmeticit al cui om sunt, fiind obişnuiţi ca cineva să fie numaidecât omul cuiva. Altceva e că mulţi se tem de revenirea mea în sistem. Eu respect deciziile judecătoreşti, dar acest lucru nu-mi încurcă ca să le contestez atunci când nu îmi convin. O voi contesta şi pe aceasta. Nu e nimic straşnic. Deja am experienţă când am pierdut în primele două instanţe, dar am câştigat la Curtea Supremă de Justiţie”, ne-a declarat Viorel Morari.

Amintim că Alexandr Stoianoglo l-a demis din sistem pe Viorel Morari după ce acesta a fost suspendat din funcţie cu aproape trei ani în urmă pe motiv că este cercetat penal.

Într-un comunicat al Procuraturii Generale se arăta că, a fost sistată suspendarea din funcţie şi încetate toate raporturile de muncă cu Viorel Morari. „Decizia survine ca urmare a neexprimării de către acesta a unei opțiuni pentru o altă funcție de procuror pe care să o ocupe după expirarea, la 26 aprilie 2021, a mandatului de procuror-șef al Procuraturii Anticorupție. Potrivit legislației, numitul urmează să parcurgă toate procedurile inerente etapei respective și să încaseze compensațiile bănești pentru concediile anuale nefolosite. În caz de dezacord cu prevederile ordinului, acesta poate fi contestat în condițiile legii”, se menţiona în comunicat.

În aprilie 2022, Judecătoria Chişinău a admis plângerea lui Morari şi a anula ordinul de demise, semnat de Stoianoglo.

La 23 ianuarie 2023, Curtea Supremă de Justiţie a admis recursul semnat de Viorel Morari, fiind anulate ordinele lui Alexandr Stoianoglo privind suspendarea lui Morari din funcţia de şef al Procuraturii Anticorupţie şi delegarea într-o altă funcţie, în decembrie 2019.

Viorel Morari are statut de inculpat într-un dosar penal pentru abuiz în serviciu şi amestec în înfăptuirea justiţiei, în care parte vătămată este Vceaceslav Platon. Dosarul se află la etapa audierii martorilor acuzării. Până acum, au fost audiaţi doimai mulţi martori care au dat declaraţii în favoarea lui Morari.

Au fost schimbaţi doi judecători din completul de judecată şi înlăturată acuzatoarea Elena Ceruţa, suspendată din funcţie pe motiv că este cercetată penal în dosarul achitării lui Veaceslav Platon. Acuzarea de stat este prezentată de procurorul Vladislav Căruceru care are statut de bănuit într-un alt dosar cu tangenţe la fostul şef al Procuraturii Anticorupţie.

După suspendarea lui Viorel Morari din funcţie, pe numele său au fost intentate alte două dosare penale, pentru îmbogăţire ilicită şi pentru abuz în serviciu în cazul co-proprietarului reţelei de benzinării VENTO.

În primul caz, Morari a fost scos de sub urmărire penală, în cel de al doilea, Procuratura Generală a emis ordinanţă de încetare a urmăririi penale, în martie 2022.

Anterior, Viorel Morari a declarat că dosarele i-au fost fabricate la comanda lui Alexandr Stoianoglo şi la sugestia lui Platon.

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu