Drepturile omului

VIDEO//Premieră în justiţia moldovenească. Anatol Mătăsaru, lăsat să filmeze cap-coadă o şedinţă de judecată

339009947 982352303123091 8610807964811238502 n
Avatar for Julieta Savitchi

Anatol Mătăsaru a fost lăsat să filmeze întreaga şedinţă de judecată, la care a fost examinat demersul procurorilor privind prelungirea mandatului de arestare pentru ex-deputatul Vladimir Andronachi, învinuit în dosarul fraudei bancare. Este pentru prima dată când o instanţă i-a oferit activistului o astfel de permisiune.

Chiar la începutul şedinţei, Mătăsaru a solicitat permisiunea de a înregistra video şedinţa. Magistrata Tatiana Bivol de la Judecătoria Chişinău a declarat că instanţa nu vede în aceasta o problemă şi, dacă părţile nu au obiecţii, şedinţa poate fi înregistrată video cu condiţia să fie respectate datele cu caracter personal şi viaţa privată a persoanei.

Părţile, procurorul Gheorghe Iapără şi avocatul Vladimir Moşneaga, nu au prezentat obiecţii.

Anterior, fostul poliţist de la Ungheni, Gheorghe Petic, condamnat apoi achitat într-un dosar penal pentru viol, a obţinut „performanţe” mai mari. Instanţa i-a permis să transmită în direct şedinţa de judecată în dosarul civil în care solicită de la stat 6 milioane de lei, cu titlu de prejudiciu moral.

Precizăm că legislaţia permite înregistrarea video şi audio de către jurnalişti şi activiţtii civici doar a începerii şedinţei de judecată şi pronunţării. În rest, înregistrările se fac doar cu acordul instanţei.

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu