Justiție

VIDEO// Acuzatorul Maxim Gropa, învinuit de îmbogăţire ilicită, luptă să revină în funcţie

Deepin Screenshot select area 20230406195248
Avatar for Julieta Savitchi

Fostul procuror-șef al Procuraturii Hâncești, Maxim Gropa, luptă de un an în Curtea de Apel Chişinău ca să revină în funcţie. Acuzatorul Gropa care este nașul de cununie al fostului procuror general adjunct, Mircea Roșioru, este învinuit de îmbogățire ilicită și fals în declarația de avere.

Maxim Gropa a fost suspendat din funcţie de către Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) la 24 martie 2022, la solicitarea fostului procuror general interimar, Dumitru Robu. Solicitarea a venit după ce pe numele lui Gropa a fost intentat un dosar penal pentru că nu ar fi indicat în declarația de avere și interese personale o casă și un apartament. 

La 22 aprilie 2022, Maxim Gropa a contestat în instanţă decizia CSP. De atunci, au avut loc cinci şedinţe, majoritatea fiind amânate. Ultima şedinţă, de la începutul lunii curente, a fost amânată pentru data de 22 mai. Motivul a fost că alţi doi procurori, la fel suspendaţi din funcţie pentru că sunt urmăriţi penal, au solicitat Curţii Constituţionale să se pronunţe dacă este legal ca acuzatorii în perioada suspendării să fie lipsiţi de salariu.

Conform declarației de avere și interese personale pentru 2020, Gropa deținea 1/4 cotă dintr-un apartament cu suprafața de 71,6, în valoare de 390.584 de lei. În decursul  anului 2020, el a indicat un venit de circa 500.000 de lei și un automobil Opel de 3.000 de lei. 

În Declaraţia de avere şi interese personale pentru anul 2021, semnată la 28 marie 2022, după ce i-a fost intentat dosarul şi a fost suspendat din funcţie, au apărut un teren de 6 ari, o vilă de 122,9 metri pătraţi şi un Mitsubishi Pajero, estimat la 10.000 de euro. Maxim Gropa pledează nevinovat şi susţine că bunurile aparţin părinţilor şi i-au fost lăsate să le folosească gratuit.

Amintim că Maxim Gropa a fost numit la şefia Procuraturii Hânceşti în 2021 în urma unei decizii a Consiliului Superior al Procurorilor. În 2019, Maxim Gropa a candidat, alături de Alexandr Stoianoglo, la fotoliul de procuror general al Republicii Moldova.

Între 2016 și 2021, Maxim Gropa a fost procuror în cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. Acuzatorul a ajuns în atenția presei cu dosarul pornit pe numele autorității criminale Vladimir Moscalciuc, alias Makena, finalizat în 2012 cu condamnarea la ani grei ai lui Moscalciuc și încă a cinci complici din gruparea sa.

În acest dosar au fost puși sub învinuire și 15 angajați din sistemul penitenciar. Ana Ursachi, avocata unor persoane implicate în dosar, nota că acuzarea celor 15 angajați din cadrul DIP era de fapt o răzbunare personală a procurorului Maxim Gropa, care nu era coordonată cu conducerea superioară a Procuraturii Generale.

În 2013, Maxim Gropa a intentat un alt dosar penal pe numele lui Moscalciuc și a membrilor grupării sale, pentru șantaj și maltratarea deținuților. Dosarul se află de mai bine de trei ani în instanța de fond. Martorii, majoritatea deținuți, refuză să facă declarații în instanță pe motiv că procurorii nu le-au garantat protecție.

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi