Integritate

VIDEO// Averea lui Adrian Candu, pe mâinile lui Anatolie Minciună. Cum încearcă finul lui Plahotniuc să-şi salveze averea

Deepin Screenshot select area 20230408140820
Avatar for Julieta Savitchi

Adrian Candu, ex-preşedinte al Parlamentului şi finul de cununie al oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc, încearcă să-şi salveze averea şi libertatea la Curtea de Apel Chişinău. Fostul speaker a contestat în judecată actul de constatare al Autorităţii Naţionale de Integritate (ANI), care a estimat o avere nejustificată de peste 4.000.000 de lei.

Adrian Candu nu se prezintă în instanţă, fiind reprezentat de avocatul Vladislav Roşca. Apărătorul a solicitat să fie efectuată o expertiză la calculele efectuate de inspectorul de integritate, care au stat la baza pornirii dosarului penal pentru îmbogăţire ilicită. „Actul de constatare este ilegal. Ilegalitatea constă în calculele eronate. Au fost invocate diferite cursuri valutare, unele sume au fost calculate de două ori. Banii au fost declaraţi”, a declarat Vladislav Roşca pentru Crime Moldova.

Reprezentata ANI în instanţă a solicitat ca cererea avocatului lui Candu să fie respinsă pe motiv că inspectorul de integritate s-a bazat pe documente oficiale, a studiat şi a combătut toate argumentele aduse de acesta.

După ce a ascultat ambele părţi, completul de judecată prezidat de Anatolie Minciună a admis demersul avocatului lui Candu.

Amintim că, la 1 martie 2022, Pe 1 martie curent, ANI a emis act pe numele lui Andrian Candu constatând discrepanţe dintre venituri şi cheluieli de 4.355.764 de lei. Câteva luni mai târziu, în iulie 2022, pe numele fostului speaker a fost pornit un dosar penal pentru îmbogăţire ilicită. Investigaţiile însă bat pasul pe loc, deoarece actul de constatare, care stă la baza pornirii dosarului, a fost contestat în instanţă.

Andrian Candu a fost deputat în perioada 2010-2014. Ulterior, a deținut funcția de ministru al Economiei și viceprim-ministru în Guvernul Iurie Leancă. În urma scrutinului parlamentar din 2014, a revenit în Parlament, fiind ales în funcţia de preşedinte al forului.

La alegerile din februarie 2019, Candu a candidat pe listele PDM. După retragerea PDM de la guvernare şi fuga din ţară a naşului său de cununie, Vladimir Plahotniuc, Candu a părăsit formaţiunea şi a creat partidul Pro Moldova.

După plecarea naşului său, Candu a cumpărat de la el imobilul de pe strada Armenească din Chişinău, salvându-l astfel de la sechestru.

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi