Crimă

Au sfidat legile fizicii. Cum a fost achitat un vitezoman, acuzat că a ucis un copil

dreptate marius bors.v1
Avatar for Julieta Savitchi

magistrată din Chişinău a sfidat legile elementare ale fizicii pentru a-l achita pe un vitezoman, învinuit într-un accident rutier, soldat cu decesul unui adolescent. Magistrata a constatat în sentinţa de achitare că nu există legătură cauzală între viteză execesivă şi moartea copilului de 15 ani. Mai mulţi jurişti şi-au exprimat temerile că această sentinţă ar putea să devină un precedent periculos în practica judiciară.

Marius Borş avea 15 ani şi un viitor promiţător. Locuia cu părinţii în Irlanda, era pasionat de electronică şi visa să-şi continue studiile în domeniu. Tatăl i-a aranjat şi un atelier în care Marius se dedica pasiunii sale.

Marius Borş, adolescentul ucis din viteză

Marius Borş, adolescentul ucis din viteză/ Sursa foto: arhiva familiei

Ziua de 26 august 2018, ultima din viaţa sa, a fost una fericită pentru Marius. Împreună cu familia şi prietenii a vizitat mai multe locuri pitoreşti şi istorice din Republica Moldova. Peste o zi urma să revină în Irlanda.

Un automobil de marca BMW s-a ciocnit violent de maşina în care se afla adolescentul şi tatăl său. Tânărul a fost aruncat la peste 20 de metri.

Cum a avut loc impactul

Ultima destinaţie turistică a familiei Borş a fost castelul Mimi. Seara, pe la ora 9, familia revenea la Chişinău. Ei au decis să treacă pe la o rudă din Băcioi ca să-şi ia rămas bun. Peste o zi urmau să zboare în Irlanda.

Cu ei mai era o familie din România, cu care se aflau de mai mulţi ani în relaţii de prietenie. La întoarcere, în maşina de model Mazda 6, condusă de Sergiu Borş, a urcat Marius. Iar Viorica Borş şi cei doi copii mai mici au urcat în maşina prietenilor din România.

Sergiu Borş a ajuns cu vreo cinci minute înainte la intersecţia de la Băcioi şi a decis să facă cotitura şi să-i aştepte pe ceilalţi. „Am scăzut viteza până la vreo cinci km pe oră şi am cotit spre Băcioi. Era linişte, nu se auzea nicio maşină, nu se vedea nicio lumină. Apoi am simţit parcă un şuierat. Mai mult nu ţin minte nimic.

Când mi-am revenit, am văzut două maşini făcute zob, iar alături corpul neînsuflețit al fiului. Aveam mai multe traume, câteva coaste rupte, dar nu simţeam durerea. Urlam de disperare când mi-am dat seama că copilul meu este mort”, îşi aminteşte Sergiu Borş.

Impactul a fost atât de puternic încât automobilul în care se aflau Sergiu cu Marius s-a rotit de câteva ori şi a zburat la câţiva metri. Lovitura principală a fost dată din partea în care era adolescentul.

Celălalt şofer, Alexandru Stepanciuc, fost angajat în sistemul penitenciar, ar fi participat în acea seară la curse de maşini. Acesta se afla la volanul unei maşini decapotabile de model BMW, cu numere de înmatriculare sugestive „BOSS 5”. Stepanciuc s-a ales cu câteva traume uşoare.

Alexandru Stepnciuc, dreapta

Alexandru Stepnciuc, dreapta, alături de avocatul său/ Sursa foto: EvZ

Experţii au constatat excesul de viteză

Asupra cazului a fost pornit un dosar penal pentru comiterea accidentului rutier soldat cu deces. Iar Alexandru Stepanciuc s-a ales cu statut de învinuit.

În cadrul urmăririi penale a fost dispusă o expertiză tehnică, finalizată în luna mai 2019. Experţii au ajuns la concluzia că Stepanciuc conducea cu viteza de 138 de km pe oră. În timp ce limita de viteza pentru porţiunea respectivă era de 50 de kilometri pe oră.

Alexandru Stepanciuc a contestat expertiza. El a spus că avea cel mult 55 de kilometri pe oră. Iar vinovat de accident este Sergiu Borş, tatăl lui Marius. Pentru că nu i-ar fi cedat trecerea.

Rezultatele celei de a doua expertize, la fel, au arătat că automobilul BMW se deplasa cu viteză excesivă. Doar că de 104 km/oră.

Avocaţii lui Stepanciuc au solicitat o nouă expertiză. Iar magistrata Vasilisa Muntean a acceptat. Doar că expertiza nu a mai fost efectuată pentru că Stepanciuc a refuzat să o plătească.

„Justificarea” găsită de magistrată pentru vitezoman

Dosarul a ajuns în judecată peste trei ani. De atunci, Sergiu şi Viorica Borş, care sunt stabiliţi de mai mulţi ani în Irlanda, au venit la Chişinău pentru a se prezenta de fiecare dată la toate şedinţele de judecată, programate de magistrata Vasilisa Muntean de la Judecătoria Chişinău.

Majoritatea şedinţelor au fost amânate din diferite motive. Numai nu din cauza soţilor Borş.

La 13 ianuarie 2025, magistrata Vasilisa Muntean a pronunţat sentinţa prin care Stepanciuc a fost găsit vinovat că nu a respectat regimul de viteză. Însă instanţa l-a scos de sub învinuire pe motiv că fapta sa este o contravenţie şi nu se încadrează în limitele legislaţiei penale.

Totodată, Stepanciuc a fost absolvit şi de răspundere contravenţională, fapta fiind prescrisă.

„Instanța concluzionează că, deși inculpatul a comis o contravenție privind depășirea limitei de viteză, nu există suficiente probe care să dovedească o legătură directă între această faptă și producerea accidentului soldat cu vătămarea medie a părții vătămate și decesul victimei. Motiv pentru care trebuie aplicată răspunderea contravențională. Şi nu răspunderea penală”, se menţionează în sentinţă.

Magistrata Muntean a lăsat loc şi pentru versiunea lui Stepanciuc, că Sergiu  Borş s-ar face vinovat pentru că nu a cedat trecerea.

Astfel, după şase ani de forfoteală pe loc în justiţie, lui Marius Borş, care ar fi avut acum 21 de ani, nu i s-a făcut dreptate.

Părinţii victimei, răvâşiţi de durere

Continuarea în EVENIMENTUL ZILEI

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

2 Comentarii

  • oare cand o data in RM magistratii vor fi intrebati penal pentru deciziile lor vadit ilegale ?
    *insa pana ce afacerea lor le merge formidabil,chiar si pe cadavre ,pe tragediile oamenilor simpli
    Vazilina a luat-o razana …,cum sau cat costa sa incurajezi pe cei care omoara copii ?
    * ca precedent,killerii pot lua in consideratie acest variant…

Lasă un comentariu