Examinarea în instanţă a dosarului penal în care fostul şef al Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, este învinuit de abuz în serviciu, a ajuns la jumătate, după aproape 4 ani de când a fost pus pe rol.
După 146 de şedinţe de judecată, dintre care o bună parte au fost amânate, Judecătoria Chişinău a izbutit să se descurce cu primul volum al dosarului. Urmează volumul II, care, la fel ca şi şi volumul I, are 250 de pagini.
Dosar de rezonanţă, uitat de toţi
Cândva un dosar de rezonanţă, când jurnaliştii aproape că nu încăpeau în sala de judecată, acum dosarul respectiv pare-se că nu mai interesează pe nimeni. Nici chiar pe Veaceslav Platon, care are statut de parte vătămată. Avocatul său, Ion Creţu, a depus recent o cerere în care solicită ca şedinţele de judecată să se desfăşoare în lipsa sa.
Cum a fost pornit dosarul Morari
Dosarul penal pe numele lui Viorel Morari a fost pornit la sfârşitul anului 2019, aproximativ la o lună după ce Igor Dodon a semnat decretul de numire în funcţia de procuror general al lui Alexandr Stoianoglo.
Aproximativ două luni înainte de a fi reţinut, Viorel Morari, fiind în funcţia de şef al Procuraturii Anticorupţie, a dispus printr-o ordonanţă începerea urmăririi penale privind finanţarea ilegală a Partidului Socialiştilor, inclusiv şi investigarea înregistrării audio în care Plahotniuc îi trimite lui Dodon renumita pungă neagră (kuliok), în care Pahotniuc spunea că sunt bani pentru finanţarea PSRM.
După venirea lui Stoianoglo la conducerea Procuraturii Generale, dosarul respectiv a fost pus… la murat.
Înregistrarea video cu kuliokul şi finanţarea ilegală a socialiştilor a ajuns din nou în vizorul procurorilor anticorupţie după venirea la guvernare a PAS.
Stoianoglo ajunge pe banca acuzaţilor
Fostul procuror general interimar, Dumitru Robu, a dat curs denunţului fostului deputat Iurie Reniţă şi a fost pornit un dosar penal pe numele fostului preşedinte Dodon, pentru îmbogăţire ilicită, corupere pasivă, finanţarea ilegală a unui partid politic şi trafic de influenţă.
Şi pe numele lui Stoianoglo au fost pornite mai multe dosare, principalul fiind pentru corupere pasivă pentru achitarea şi eliberarea lui Veaceslav Platon.
Într-un alt dosar intentat lui Alexandr Stoianoglo, pentru violarea secretului corespondenţei, Viorel Morari are statut de parte vătămată.
Amintim că învinuirea în instanţă pe cazul Morari era reprezentată de acuzatoarele Elena Ceruţa şi Renata Anici. La începutul anului trecut, pe numele procurorei Elena Ceruţă a fost pornit un dosar penal pentru abuz în serviciu pentru că, în primăvara anului 2021, i-a retras învinuirile lui Veaceslav Platon în dosarul în care fusese condamnat la 18 ani de închisoare.
Tergiversările în dosarul Morari
Tergiversările în examinarea dosarului intentat pe numele lui Morari au început în primăvara anului 2021, după audierea primilor martori ai acuzării care au dat declaraţii în favoarea inculpatului.
Au fost depuse mai multe cereri de recuzare în privinţa unor membri ai completului de judecată, iar judecătorul raportor, Ana Cucerescu, a depus o cerere de abţinere pe motiv că ar fi hărţuită de celelalte două colege din complet. După ce a fost respinsă cererea de abţinere a magistratei Cucerescu, procurora Elena Ceruţa a solicitat recuzarea preşedintei completului, Vasilisa Muntean.
Cererea de recuzare a fost admisă, iar şedinţele de judecată au fost amânate până a fost numit un alt judecător care, la rândul său, a solicitat timp să facă cunoştinţă cu dosarul. Ulterior, noul complet, în care se regăseşte şi Ana Cucerescu, a reluat examinarea dosarului de la zero.
De ce este învinuit fostul şef de la Procuratura Anticorupţie
Viorel Morari este învinuit de abuz în serviciu, fals în acte publice și amestec în înfăptuirea justiției. Potrivit unui comunicat de presă al Procuraturii Generale, lui Morari i se incriminează că, în martie 2017, ar fi primit de la Vladimir Plahotniuc o plângere pe care „a înregistrat-o contrar cerinţelor legale, pornind un proces penal şi, ulterior, urmărirea penală, falsificând mai multe acte procesuale în cauza penală. Toate aceste acţiuni au fost făcute din interese personale, precum şi în interesul petentului şi al mai multor persoane din anturajul acestuia, pentru a-i proteja de implicare în calitate de bănuiţi în cauza penală privind frauda bancară şi a obstrucţiona cercetarea rapidă, completă şi obiectivă a acestei cauze penale”.
Viorel Morari pledează nevinovat și susține că dosarele ar fi o comandă politică după ce a decis să repornească dosarul penal privind presupusa finanțare din străinătate a Partidului Socialiștilor, precum şi o răzbunare din partea lui Veaceslav Platon pentru că i-au fost intentate mai multe dosare şi condamnat la ani grei de închisoare.
Lupta pentru a rămâne în sistem
Alexandr Stoianoglo, în 2021, cu puţin timp de a fi eliminat din sistem, a emis o ordonanţă privind demiterea lui Morari din organele Procuraturii.
Morari a luptat să rămână în sistem, a câştigat în prima instanţă procesul pornit împotriva Procuraturii Generale, însă a pierdut la Curtea de Apel Chişinău. Dosarul se află pe rol la Curtea Supremă de Justiţie.