Curtea Constituţională a amânat cu trei săptămâni examinarea sesizării Guvernului privind scoaterea în ilegalitatea a Partidul Şor pe motiv că trei din cei cinci magistraţi ar putea să voteze pentru respingerea sesizării.
Surse informate ne-au comunicat că pentru declararea ilegală a Partidului Şor ar putea să voteze doar Nicolae Roşca, preşedintele Curşii Constituţionale, ales recent, şi magistrata Liuba Şova.
Situiaţia rămâne incertă în privinţa fostei preşedinte a instanţei, care ar fi supărată pentru că nu i s-a prelungit mandatul de preşedintă a instituţiei.
Celor de la guvernare le-ar fi teamă că Domnica Manole ar putea proceda la fel, când, la sfârşitul mandatului de preşedinte, a fost votată decizia prin care a fost admisă parţial sesizarea deputaţilor socialişti, readucând în legalitate panglica „Sfântul Gheorghe” şi simbolurile invaziei ruse în Ucraina, „Z” şi „V”.
Aceleaşi surse au precizat că în timpul rămas până la prezentarea pledoriilor, ar putea fi numirt şi al şaselea judecător din Curtea Constituţională.
În cazul dacă la adoptarea unei decizii exista paritate de voturi, votul preşedintelui Curţii Constituţionale este decesiv.
Deliberarea şi votul membrilor Curţii Constituţionale sunt secrete.