Politic

Moscova îşi bagă din nou nasul în Găgăuzia: „Autorităţile de la Chişinău trebuie să respecte alegerea găgăuzilor care s-au opus ruperii relaţiilor cu Rusia”

zaharova
Avatar for Julieta Savitchi

Reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat miercuri că rezultatele alegerilor desfășurate în Găgăuzia, Republica Moldova, „au confirmat respingerea de către locuitorii autonomiei a cursului de rupere a legăturilor cu Rusia, autoritățile moldovenești fiind obligate să respecte rezultatele alegerilor poporului găgăuz”.

Reprezentanta diplomaţiei ruseşti s-a arătat indignată de faptul că procurorii anticorupţie din Republica Moldova au ridicat procesele verbale de numărare a voturilor şi listelele alegătorilor din autonomia găgăuză, punând sub semnul întrebării validarea alegerilor başcanului, câştigate de candidata Partidului Şor, Evghenia Guţul.

Autoritățile moldovenești sunt obligate să respecte alegerea locuitorilor autonomiei, care au spus un „nu” fără echivoc cursului ruperii legăturilor cu Rusia. Sunt solicitări privind anularea rezultatelor alegerilor. Faptul că poporul găgăuz a votat împotriva derusificării şi românizării autonomiei a dezamăgit profund guvernarea de la Chişinău. Însăşi președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a recunoscut că rezultatele alegerilor din Găgăuzia sunt așa pentru că toată lumea de acolo vorbește rusa”, a declarat funcţionara de la Moscova.

Zaharova și-a exprimat regretul că observatorii din Rusia nu au fost lăsaţi să intre în Republica Moldova pentru a monitoriza alegerile din autonomia găgăuză, în timp ce aceste restricţii nu au fost impuse observatorilor din Occident.

Federaţia Rusă respectă rezultatul exprimării voinței locuitorilor din autonomie. Rusia este legată de Găgăuzia printr-o strânsă cooperare în domeniile cultural, umanitar, comercial și economic. Sperăm ca nou-aleșii din conducerea autonomiei va continua politica de consolidare a cooperării cu țara noastră, cu regiunile rusești, iar noi, la rândul nostru, confirmăm disponibilitatea de a dezvolta în continuare legăturile tradişionale de prietenie cu Rusia”, a declarat Maria Zaharova.

Precizăm că Partidul Acţiune şi Solidaritate, care se află la guvernare în Republica Moldova, nu a avut un candidat la alegerile pentru funcţia de guvernator al Găgăuziei, majoritatea celor care au candidat fiind de orientare pro-rusă. În primul tur al scrutinului au ieşit învingători candidaţii Partidului Şor şi Partidului Socialiştilor, ambele formaţiuni de orientare pro-rusă.

În turul doi al scrutinului, care a avut loc la 14 mai, candidata Partidului Şor, Evghenia Guţul, l-a depăşit pe adversarul său, socialistul Grigori Uzun, cu peste patru la sută din numărul total al sufragiilor.

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu