Procurorul general interimar Ion Munteanu este pe cale să renunţe la funcţie şi să părăsească sistemul pentru a îmbrăca mantia de judecător al Curţii Supreme de Justiţie. Sursele Crime Moldova au confirmat că şeful Procuraturii a depus actele necesare pentru concurs.
În culisele puterii se vehiculează că interimatul funcţiei va fi preluat de către acuzatorul din Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate şi Cazuri Speciale, Viorel Radeţchi. În gestiunea lui Radeţchi se află dosarul penal pentru uzurparea puterii de stat, intentat după retragerea de la guvernare a Partidului Democrat, în vara anului 2019, şi fuga oligarhului Vladimir Plahotniuc. Dosarul nu a avut finalitate. Anterior, Viorel Radeţchi a fost şef al Procuraturii Anticorupţie, iar în 2019, după demisia lui Eduard Harunjen, acuzatorul a luptat să obţină interimatul funcţiei de procuror general.
Portalul realitatea.md a relatat despre trei cazuri de presupusă implicare ilegală a lui Viorel Rafeţchi. Primul se referă la perioada în care acesta activa în cadrul Procuraturii Anticorupţie. Atunci acuzatorul l-ar fi ajutat pe fostul director al companiei Moldova-Gaz, Alexandru Gusev, să-şi rezolve unele probleme cu legea. În schimbul acestor servicii, procurorul ar fi fost remunerat lunar, ar fi primit un automobil nou Skoda Superb şi un bun imobil la Stăuceni, în valoare de 250 de mii de euro. Autoturismul apare în declarația de avere din anii 2016 și 2017.
Un alt caz în care este vizat Viorel Radeţchi se referă la terenurile din satul Bolohan, raionul Orhei. Potrivit scrisorii anonime, publicată de realitatea.md, Radeţchi, împreună cu fostul comisar al raionului, ar fi cumpărat, prin diferite scheme dubioase, terenuri din extravilanul satului la prețuri simbolice. Ulterior, aceştia le-ar fi vândut la preţuri mari, întrucât de pe aceste terenuri poate fi extrasă piatră.
Cel de-al treilea caz ţine de terenurile și livezile din orașul Brezoaia, raionul Ștefan Vodă, unde procurorul ar fi ajutat-o pe Georgeta Balmuș, care ar fi dobândit prin înșelăciune de la investitori din Emiratele Arabe bunuri de peste un milion de dolari. După ce a fost pornită o urmărire penală pe acest caz, Balmuş ar fi promis că cedează toate bunurile dobândite de la investitori celui care îi va ajuta familia să îşi rezolve problema cu dosarul penal. Astfel, Radeţchi ar fi intervenit de mai multe ori pe acest dosar, urmărirea penală ar fi fost suspendată, iar la CSJ decizia instanței a fost casată. Ulterior, magistraţii de la CSJ ar fi trimis la rejudecare dosarul în privinţa Georgetei Balmuș. Chiar şi după rejudecare, sentinţa de condamnare a rămas în vigoare.
Viorel Radeţchi a respins toate acuzaţiile.
La fel, se vorbeşte şi despre un potenţial candidat pentru asigurarea interimatului funcţiei de procuror general adjunct. Acesta ar fi Vladislav Căruceru de la Procuratura Generală, învinuit într-un dosar penal pentru constrângerea de a face declaraţii. Căruceru este cel care prezintă acuzarea în dosarul intentat pentru abuz în serviciu fostului şef al Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari. Dosarul se află încă în gestiunea Judecătoriei Chişinău.