Dosarul penal intentat ex-deputatului Vladimir Andronachi pentru spălarea banilor obţinuţi din frauda bancară, a ajuns pe masa magistratului Gheorghe Balan de la Judecătoria Chişinău, după ce judecătoarea Natalia Clevadî şi-a dat demisia. Judecătorul Balan „s-a remarcat” prin cel puţin două decizii, care i-au pus la îndoială integritatea.
Gheorghe Balan a dispus, la 31 octombrie 2022, încetarea procesului penal pornit împotriva lui Şoltoianu pentru huliganism agravat cu folosirea armei de foc, recalificând fapta în contravenţie.
Gheorghe Balan l-a găsit vinovat pe Şoltoianu de purtarea ilegală a armei de foc, condamnându-l la 1 an 3 luni şi 7 zile de închisoare. Magistratul însă a considerat pedeapsa executată, după ce i-a redus din termen 232 de zile pentru că a stat în arest preventiv în condiţii inumane şi degradante.
Judecătorul a dispus ca pistolul pe care îl purta ilegal Ion Şoltoianu să fie restituit proprietarului de jure, Irina Şoltoianu, soţia inculpatului.
Procurororii, care au cerut 10 ani de închisoare pentru Şoltoianu, au atacat sentinţa în instanţa ierarhic superioară. Ulterior, procurorul general interimar, Ion Munteanu, a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să pornească procedura disciplinară împotriva judecătorului Gheorghe Balan pentru că l-a scăpat de răspundere penală şi l-a eliberat din sala de judecată pe kickboxerul Ion Şoltoianu, învinuit de huliganism agravat și purtarea armei de foc.
În sesizarea semnată de Ion Munteanu, lui Gheorghe Balan i se incriminează că ar fi încălcat mai multe norme ale Codului de procedură penală la adoptarea sentinţei din 31 octombrie, prin care l-a scăpat pe Şoltoianu de închisoare, aplicându-i o amendă de 1500 de lei.
„Balan Gheorghe nu s-a conformat legii, subminând astfel autoritatea sistemului judecătoresc, diminuând încrederea în justiţie”, se menţionează în sesizare.
Sesizarea a fost transmisă pentru a fi examinată de Inspecţia judiciară a CSM.
Judecătorul Balan este cel care, în martie 2023, a respins cererea înaintată de procurorii anticorupţie privind recuzarea magistratei Djeta Chistol de la dosarul de învinuire a fostului adjunct al procurorului general în perioada guvernării lui Vladimir Plahotniuc, Igor Popa.
Magistratul Gheorghe Balan a avut nevoie de câteva minute pentru deliberare şi ca să scrie dispozitivul hotărârii, care este fără drept de atac în instanţa ierarhic superioară.
Procurorul Gheorghe Iapără a argumentat în cererea de recuzare că magistrata Djeta Chistol a depus, în 2020, cerere de abţinere de la examinarea dosarulului penal pe numele fostului şef al Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, pe motiv că acesta a făcut parte din comisia de evaluare a fiului ei, Alexandru Baluţel, deschizându-i calea în procuratură. Cererea de abţinere i-a fost admisă.
Din aceeaşi comisie a făcut parte şi Igor Popa, însă de această dată Djeta Chistol a considerat că nu este necesar să se abţină de la examinarea cauzei.
Gheorghe Balan a fost demis din sistem la 20 aprilie 2018, la solicitarea Colegiului Disciplinar, care a intentat pe numele magistratului un dosar disciplinar, în baza unei sesizări a Serviciului de Informații și Securitate. Acesta a dat curs unei plângeri depuse de către primarul și un grup de consilieri din satul Puhăceni, raionul Anenii Noi, localitatea de baștină a soției judecătorului.
Aceștia au invocat că magistratul ar fi participat la adunările organizației teritoriale a Platformei DA. În ședința din 16 octombrie 2018, CSM a respins contestația judecătorului Gheorghe Balan depusă împotriva hotărârii Colegiului Disciplinar din 20 aprilie 2018. Ulterior, chiar dacă Gheorghe Balan a contestat la Curtea Supremă de Justiție decizia CSM, iar cauza este pendinte, președintele Igor Dodon a semnat decretul de demitere.
Consiliul Superior al Magistraturii a anulat, în iulie 2019, decizia Colegiului Disciplinar prin care judecătorul Gheorghe Balan a fost demis. Consiliul a dispus aplicarea unei sancțiuni sub formă de mustrare.
După retrarea Partidului Democrat de la guvernare, Gheorghe Balan a deţinut o perioadă funcția de șef interimar al Inspectoratului General al Poliției.
Balan a revenit în sistemul judecătoresc în decembrie 2019, după căderea Guvernului condus de Maia Sandu.