Curtea Constituţională va examina miercuri, 10 mai, examinarea sesizării Guvernului privind scoaterea Partidului Şor în afara legii. Autorul sesizării este ex-ministrul Justiţiei, Sergiu Litvinenco.
„În conformitate cu prevederile art. 41 alin. (4) din Constituție, partidele care, prin scopurile ori prin activitatea lor, militează împotriva pluralismului politic, a principiilor statului de drept, a suveranităţii şi independenţei, a integrităţii teritoriale a Republicii Moldova sunt neconstituţionale. Prin toată activitatea sa de până acum, Partidul Șor a acționat împotriva principiilor statului de drept”, a argumentat autorul sesizării.
Litvinenco a făcut referinţă şi la finanţarea formaţiunii politice condusă de deputatul fugar Ilan Şor: „Finanțarea ilegală în cazul acestui partid a fost confirmată de-a lungul timpului prin hotărâri definitive ale instanțelor judecătorești (alegerile prezidențiale din 2016, alegerile locale în mun.Chișinău din 2018, alegerile parlamentare pe circumscripția Hâncești din 2020, alegerile locale în mun.Bălți din 2021). Din cauza finanțării ilegale, candidații acestui partid au fost excluși din cursele electorale. Observăm că, constatarea finanțărilor ilegale a avut loc în mod constant, aproape la fiecare scrutin electoral, indiferent cine era la guvernare în țară. Plus la aceasta, se cunoaște că instituțiile de drept investighează, prin prisma legislației penale, mai multe acțiuni privind finanțarea acestei formațiuni”.
Un alt argument prezentat de ex-ministrul Justiţiei sunt recentele constatări al Guvernului SUA în privinţa lui Ilan Şor şi a Partidului Şor: „Constatările autorităților din SUA, dar și materialele ajunse în spațiul public, demonstrează că acest partid promovează interesele unui stat străin, ceea ce înseamnă că acționează împotriva suveranității și independenței țării”.
În decembrie 2022, Comisia de la Veneţia a lăsat la discreţia Curţii Constituţionale problema privind scoaterea Partidului Şor în afara legii pentru că „se află într-o poziţie mai bună” şi „are mai multe oportunităţi”. Totodată, Comisia a dat mai multe sfaturi instanţei constituţionale de la Chişinău privnd respectarea normelor democratice şi respectarea principiului pluralismului la adoptarea deciziei.
„Comisia de la Veneția amintește că declararea neconstituționalității unui partid politic va constitui o interferență cu dreptul la libertatea de asociere, protejat de articolul 11 al CEDO. O astfel de interdicție trebuie să fie acoperită de clauza de restricție a articolului 11(2) a CEDO, interpretată îngust. Aceasta trebuie să se alinieze cu trei cerințe de restricții legislative, cerințe de legalitate, de legitimitate și necesitate strictă și proporționalitate. Conform Constituției Republicii Moldova, Constituția și legile relevante vor trebui să fie interpretate într-o înțelegere cu aceste cerințe”, a recomandat Comisia.
Partidul Şor a calificat iniţiativa guvernării de a-l scoate în afara legii drept „un abuz grav, comis de guvernarea PAS, într-un timp atât de scurt”.