Politic

VIDEO//FOTO// Sărbătoare cu iz sovietic la Chişinău. Cum a sărbătorit eşichierul politic din Republica Moldova ziua de 9 mai

344347782 5808418002596095 4748292983826937496 n
Avatar for Julieta Savitchi

Partidele politice din Republica Moldova au avut mesaje diferite cu ocazia zilei de 9 mai. În timp ce reprezentanţii partidelor pro-europene au declarat că sărbătoresc pacea şi şi îi comemorează pe cei căzuţi în Războiul Doi Mondial, partidele pro-ruse au elogiat armata sovietică, atribuind întreaga victorie fostei URSS.

Liderii pro-europeni au sărbătorit modest, limitându-se la depuneri de flori şi declaraţii simple, în timp ce partidele pro-ruse au organizat adevărate spectatacole, cu fanfară şi degizări în uniforme militare sovietice, marşuri cu fanfară şi scandări pro-ruse. Nu au lipsit cântecele patriotice ruseşti, purtarea simbolurilor sovietice şi ruseşti, precum şi a renumitei panglici bicolore „Sfântul Gheorghe”, pentru care legislaţia moldovenească prevede amenzi grase.

Reprezentanţii guvernării pro-occidentale de la Chişinău au fost printre primii care au venit la Complexul memorial „Eternitate” să depună flori. Aceştia au venit cu flori de culoare albă, simbol al păcii.

„Astăzi, onorăm memoria eroilor, a celor care au murit pentru ca ai lor copii să trăiască în pace. Războiul din Ucraina ne-a arătat cât de importantă este pacea. Din păcate, avem oameni care folosesc această zi pentru a justifica războiul Rusiei, iar acest lucru reprezintă o dezonoare pentru cei pe care îi comemorăm”, a spus președinta Maia Sandu.

„Este o zi a comemorării, în care ne gândim la viețile sacrificate pentru ambiția unor dictatori. Din păcate, omenirea încă nu și-a învățat lecția, iar, în prezent, avem alături un război oribil, declanșat de Rusia”, a notat președintele Parlamentului, Igor Grosu.

Premierul Dorin Recean a subliniat că celebrarea victoriei din cel de-al Doilea Război Mondial era mereu însoțită de recunoștința pentru cerul pașnic, însă, în contextul războiului din Ucraina, pacea nu mai este ceva garantat: „Astăzi, înțelegem că pacea este rezultatul unor acțiuni comune. Celebrăm pacea europeană și capacitatea unor țări de a renunța la război ca instrument de politică externă. Celebrăm proiectul Uniunea Europeană, un proiect economic, politic, social, un proiect al păcii la care ne dorim să participăm”.

Printre primii care au venit la Complexul memorial a fost şi primarul municipiului Chişinău, Ion Ceban, care a abandonat Partidul Socialiştilor, condus de Igor Dodon, şi a fondat Mişcarea Alternativă Europeană, pe care o declară pro-europeană. Edilul a fost însoţit de câţiva angajaţi ai Primăriei şi nu s-a intersectat cu reprezentanţii altor formaţiuni politice.

Fostul preşedinte Igor Dodon a venit la „Eternitate”, în fruntea unei coloane, pe care a numit-o „Marşul Memoriei”. Toţi participanţii au purtat la piept panglica Sfântului Gheorghe. Fostul şef al statului l-a avut alături pe fiul său mai mic, îmbrăcat în uniformă militară sovietică din perioada Războiului Doi Mondial.

„Astăzi este Ziua Victoriei. Mă bucur că, în pofida situației dificile, a unor presiuni, ați văzut că au fost blocate drumurile, de exemplu nouă ne-au sechestrat câteva microbuze cu atributică, dar în pofida la toate aceste obstacole oamenii au venit și destul de mulți. Noi astăzi cu toții sărbătorim Ziua Victoriei, în același timp vreau să menționez că este Ziua Păcii. Noi suntem împotriva războiului, oriunde ar fi el, fie că în Ucraina, fie în alte țări. Noi suntem împotriva războiului. Noi condamnăm orice război, unde nu ar fi el, pentru că este o tragedie pentru orice popor”, a menționat Dodon.

Cu panglica bicoloră în piept, însoţit de câţiva fruntaţi comunişti, la „Marşului Memoriei” a participat şi fostul şef al statului, preşedintele Partidului Comuniştilor, Vladimir Voronin.

345708231 257699253410963 7945655232016016108 n

Cei mai gălăgioşi manifestanţi s-au dovedit a fi participanţii la marşul „Regimentul nemuritor”, organizat de Partidul Şor. Aceştia au mers în marș, sub sunete de fanfară, din centrul capitalei spre Complexul Memorial „Eternitate”, acolo unde au depus flori și au cinstit memoria „celor care și-au jertfit viața pentru pace, în cel de-Al Doilea Război Mondial, și au salvat lumea de naziști”.

Conducerea formaţiunii nu a ezitat nici de această dată să atace guvernarea, învinuind-o că a împiedicat participarea la marş a câtorva mii de persoane şi că poliţia le-a confiscat câteva mii de baloane. Partidul Şor a anunţat că la marşul „Regimentul nemuritor” au participat în jur de 50.000 de persoane, în timp ce poliţia a estimat că numărul participanţilor lui Şor a fost de zece ori mai mic.

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu