Special

Cum poliştii fac propagandă electorală pentru candidatul susţinut de Ilan Şor

politist
Avatar for Julieta Savitchi

Unii poliţişti au făcut propagandă electorală în favoarea lui Alexandr Stoianoglo, lucru care contravine cu desăvârşire statului de poliţist. De fapt, nu au îndemnat direct ca să se voteze pentru candidatul susţinut de Kremlin şi penalul Ilan Şor. Dar au făcut-o într-un mod şi mai grav, dincolo de orice imaginaţie: au refuzat să-şi îndeplinească obligaţiunile de serviciu, explicaţia lor fiind „aşa este guvernarea”.

Cunoaşltem trei astfel de cazuri. Nu vom da numele poliţiştilor care au încălcat jurământul. Vă comunicăm doar că toţi sunt angajaţi ai Inspectoratului de Poliţie din sectorul Centru al municipiului Chişinău.

Primul caz a avut loc înainte de primul tur al alegerilor, în incinta unui sector de poliţie. Locuitoarea unui bloc s-a dus la sector să denunţe că într-un apartament de pe scara unde se află şi apartamentul ei se vând droguri. „Deja mi-i frică să ies din casă chiar şi ziua. Permanent vin acolo persoane dubioase: priviri tulburi sau de prădător. La apartamentul în care se vând drogurile este o uşă din metal. Probabil că nu funcţionează soneria. Căci bat cu picioarele în această uşă, ţipă. Indiferent dacă este zi sau noapte”, ne-a povestit femeia.

Ea a mers la sectorul de poliţie, care, culmea!, se află chiar în blocul respectiv, lângă scara unde consumatorii de droguri fac rând . Poliţistul a ascultat-o, apoi i-a răspuns că nu o poate ajuta pentru că… „aşa este guvernarea”.

„Am fost la alegeri, am votat, inclusiv pentru integrarea europeană. Iniţial, nu am vrut să mă duc. Darm-am gândit ce are guvernarea cu un poliţist care nu vrea să lucreze?”, ne-a spus femeia.

Al doilea caz l-am înregistrat după 20 octombrie. Un bărbat a chemat poliţia ca să documenteze un furt. El l-ea spus poliţiştilor veniţi la faţa locului că deţine înregistrări video în care apar făptaşii. Văzând că nu există interes din partea poliţiştilor, păgubaşul i-a întrebat de ce nu vor să lucreze, să descopere crima, dacă li se pun probele pe tavă. Răspunsul a fost: „Pentru că aşa este guvernarea”.

Al treilea caz a avut loc tot într-un sector de poliţie. Un bărbat s-a dus să denunţe un furt, aducând cu el probe cu potenţialii făptaşi. Văzând ezitarea poliţistului, omul a întrebat ce se întâmplă, prin ce se explică lipsa de interes. Răspunsul a fost: „Aşa este guvernarea”.

Deci, avem poliţişti care ezită să-şi onoreze obligaţiunile de serviciu pentru că „aşa este guvernarea”. De parcă s-ar afla în serviciul guvernării, dar nu a oamenilor, din contribuţiile cărora primesc salariu.

Este normal să nu-ţi placă o guvernare sau alta. Dar aceasta nu înseamnă să nu-ţi faci meseria. Ce ar face aceşti poliţişti dacă profesorii nu le-ar primi odraslele la ore, medicii nu le-ar acorda primul ajutor, brutarii nu ar coace pâine, iar cei de la finanţe nu le-ar transfera salariul pentru că… aşa este guvernarea?

Nu odată mi-am pus întrebarea cum s-a întâmplat ca reţeaua criminală a lui Ilan Şor a fost atât de repede şi uşor înrădăcinată, de ce jurnaliştii au putut să deconspire schema fraudării masive a voturilor, iar armata de poliţişti nu a putut să o facă? Char persoane din sistem mi-au spus că sunt foarte mulţi poliţişti care se bucură de banii lui Şor. Şi că aceeaşi situaţie este şi în alte instituţii ale statului, abilitate cu apărarea ordinei de drept, inclusiv de la SIS.

Poliţiştii care îşi boicotează activitatea pentru că „aşa este guvernarea” nu doar încalcă jurământul de a se afla în slujba cetăţeanului. Poliţia este în afara politicii şi nu are dreptul ca într-o perioada electorală, mai ales atât de fierbinte ca aceasta, să determine cetăţeanul să renunţe de a vota pentru candidatul afiliat guvernării. Astfel, aceşti poliţişti nu fac altceva decât să convingă, indirect, cetăţeanul ca să voteze pentru Stoianoglo.

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu