Investigații

Judecată pentru procurori. Oamenii legii, pe banca acuzaţilor

justitie 900x505 1
Avatar for Julieta Savitchi

Procurorii moldoveni care ajung pe banca acuzaţilor se bucură de o situaţie privilegiată în raport cu inculpaţi. Deşi le sunt aduse învinuiri grave, care se pedepsesc cu ani grei de închisoare, examinarea dosarelor cu procurori se tergiversează în instanţă. În acest timp, procurorii inculpaţi profitând de libertate deplină.

Deşi în ultimii ani mai mulţi procurori de rang înalt s-au ales cu dosare penale, care au şocaat societatea dintre Nistru şi Prut, niciunul nu a ajuns să fie condamnat. În schimb, au fost date două sentinţe de achitare în privinţa a doi foşti procurori generali – Alexandr Stoianglo şi Valeriu Balaban. Ambii au fost îmvinuiţi de depăşirea atribuţiilor de serviciu. Iar după procese de judecată care au durat mai mulţi ani, magistraţii au constatat că faptele lor „nu întrunesc elementele constitutive ale infracţiunii”.

Judecată pentru procurori. Dosarul Nicolae Chitoroagă

Fostul şef al Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate şi Cazuri Speciale (PCCOCS), Nicolae Chitoroagă, este inculpat într-un pentru îmbogăţire ilicită. Urmărirea penală a fost pornită în urma publicării unei anchete jurnalistice. S-a întâmplat în toamna anului 2019, la scurt timp după fuga oligarhilor Şor şi Plahotniuc şi instalarea Guvernului Maia Sandu.

Nicolae Chitoroagă

Nicolae Chitoroagă/ Sursa foto: crime-moldova.com

Chitoroagă a fost reținut la 21 noiembrie 2019, pentru 72 de ore, a fost plasat în arest pentru 15 zile. Iar după exprirarea mandatului de arestare, a fost lăsat să plece acasă.

În perioada respectivă, la şefia Procuraturii Generale venise Alexandr Stoianoglo. Acesta a avut o atitudine protectoare faţă de Chitoroagă. Chiar din primele zile ale instaurării în fotoliul de procuror general, Stoianoglo i-a cerut lui Viorel Morari, pe atunci şef al Procuraturii Anticorupţie, socoteală pentru fostul şef de la PCCOCS în perioad guvernării lui Plahotniuc.

Ulterior, Stoianoglo a dispus ca lui Chitoroagă să-i fie alocată îndemnizaţia cuvenită procurorilor la plecarea din sistem. În pofida faptului că era urmărit penal. Dosarul a fost trimis în judecată după înlăturarea lui Stoianoglo de la şefia Procuraturii Generale.

Dosarul, al cărei examinare a început în noiembrie 2021, se află la etapa de prezentare a probelor acuzării. Din cele peste 30 de şedinţe de judecată programate după repartizarea dosarului, aproape jumătate au fost amânate.

O şedinţă nu a avut loc după ce un membru al completului de judecată s-a abţinut. A fost nevoie să fie înlocuit cu un alt magistrat. Altele două şedinţe nu au avut loc din motiv că un magistrat s-a aflat în concediu medical. O şedinţă a fost amânată pentru că era procurorul bolnav.

Alte şedinţe au fost amânate din cauza stării de urgenţă, neasigurării prezenţei martorilor şi la cererea părţilor.

Finul, pe urmele naşului

Continuarea Evenimentul Zilei

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu