Investigații

Vlad Filat, ultimul cuvânt, amenințări pentru judecători. Ce spune despre banii de la Ilan Șor. Video&Documente

344495290 223321760333833 1186629795552918290 n
Avatar for Julieta Savitchi

Exclusiv. Vlad Filat, fostul premier de  la Chişinău care discuta în pielea goală, din brațele amantei, probleme de stat cu președintele României, mai are o lună până va afla sentinţa în dosarul în care este învinuit de spălare de bani.

În ultimul cuvânt pe care l-a pronunţat în instanţă, Filat a susținut că dosarul i-a fost fabricat pe criterii politice. Şi că nu există probe care să confirme acuzaţiile aduse de procurori.

Politicianul a cerut instanţei să-l achite. Copiile mai multor documente care au ajuns la EvZ arată că Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM), fondat şi condus de Vladimir Filat, a beneficiat de banii sustraşi din Banca de Economii cu mâna „uşoară” a lui Ilan Şor. Şi că aceşti bani au fost folosiţi pentru servicii de consultanţă. De care a beneficiat PLDM în campania electorală.

Vlad Filat este învinuit că, în perioada anului 2013, a spălat bani în proporții deosebit de mari, utilizând un intermediar cu care se afla în relații de afinitate, pentru realizarea transferurilor.

Astfel, la 1 iulie 2013, învinuitul ar fi încheiat un contract de asistență în campania electorală pentru un partid politic la alegerile parlamentare din noiembrie 2014, cu o companie de consultanță din Washington, SUA.

Pentru serviciile contractate, învinuitul ar fi  achitat către compania nerezidentă, suma totală de 12.847.902 lei, efectuând periodic transferuri din conturile companiilor gestionate prin intermediar, în care erau depozitate mijloace financiare obținute prin infracțiuni de corupție din Banca de Economii.

Procurorii au cerut 7 ani de închisoare pentru fostul premier.

Ultimul cuvânt al lui Vlad Filat:„Nu sunt vinovat. Luaţi decizia corectă!”

În ultimul cuvânt al inculpatului Vlad Filat, pronunţat la 29 februarie, Vlad Filat s-a dat drept victimă a procurorilor, judecătorilor, al lui Vlad Plahotniuc şi al lui Ilan Şor. La un moment, fostul premier a avertizat completul de judecată că cei care vor răspunde dacă „va fi condamnat ilegal”, nu vor răspunde procurorii, ci judecătorii.

Vlad Filat a spus că va scrie o plângere contra procurorului şi a dat de înţeles judecătorilor că ar putea fi traşi la răspundere dacă îl vor condamna: „În deciziile CEDO nu sunt menţionaţi procurorii. Doar judecătorii care au luat decizia”.

Filat a mai spus că nu sunt probe, că procurorii au prezentat doar nişte xerocopii şi că nu au fost audiaţi martorii în instanţă.

Filat l-a pomenit şi pe naşul său de cununie, Ion Rusu, care a dat declaraţii în defavoarea finului. Fostul premier a declarat că Ion Rusu a decedat pentru că şi-a distrus sănătatea în închisoare şi că a fost constrâns să facă declaraţiile care îl dezavantajează.

„Sunt nouă ani de când a fost pornit acest dosar pe numele meu şi cinci ani de când este examinat acest dosar în instanţă. S-au schimbat multe în această perioadă. S-au schimbat oamenii. Nu s-au schimbat doar procurorii”, a declarat Vlad Filat.

Cum „au falsificat” procurorii dosarul

Vedeţi continuarea AICI

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu