Investigații

Grigore Caramalac, interlopul din Moldova ajuns propagandistul lui Putin (II)

grigore caramalac alias bulgarul retinut la moscova 162880 1612161773 1024x576 1
Avatar for Julieta Savitchi

O autoritate interlopă, stabilită în Rușia cu mai bine de 20 de ani după ce a fost dată în urmărire generală de autorităţile de la Chişinău pentru comiterea mai multor crime deosebit de grave, a ajuns să fie unul din propagandiştii Kremlinului în Republica Moldova. Este vorba despre Grigore Caramalac, alias Bulgarul, originr din oraşul Taraclia, despre care se spune că s-ar afla de mai mulţi ani în serviciul FSB-lui rusesc. Liderul interlop îşi bagă nasul, de ani buni în politica moldovenească, încercând de fiecare dată să încline balanţa în favoarea Moscovei.

Relaţia ostilă dintre Grigore Caramalac şi Vladimir Plahotniuc

Relaţia dintre Grigore Caramalac şi Vladimir Plahotniuc a fost şi rămâne una foarte tensionată.

Caramalac a confirmat în repetate rânduri că îl cunoaște personal pe Vladimir Plahotniuc. Că au comunicat și s-au întâlnit de mai multe ori.

Într-un interviu pentru presa rusă, Bulgarul a precizat că nu a putut să se înţeleagă cu Plahotniuc pentru că acesta nu este un om de încredere şi că e un minciunos.

Nu se cunoaşte care a fost mărul discordiei dintre Caramalac şi Plahotniuc. Se vehiculează că la bază ar sta evenimentele din 7 aprilie 2009, la care au avut ambii atribuţie. Plahotniuc l-ar fi înlăturat subtil pe Caramalac din sfera de influenţă a politicii moldoveneşti, preluând treptat de unul singur controlul.

O altă versiune este lupta pentru influenţă în lumea interlopă. Presa occidentală a scris că FSB-ul rus proteja unele „afaceri” ale celor din „Solnţevskaia bratva”. Surprinzător este că și Plahotniuc a fost suspectat că are legături cu „Solnţevskaia bratva”.

Presa scria că Plahotniuc se află sub supraveghere Interpol, întrucât era considerat o legătură între liderii grupului Solntsevo și unii politicieni de la București. Acesta lucru nu i-ar fi convenit lui Caramalac, care voia ca el să gestioneze această legătură.

Spaima oligarhului

În timpul când Republica Moldova era condusă de Plahotniuc, în anumite cercuri din anturajul oligarhului se vehicula că unica persoană de care acesta se teme este Caramalac.

În 2017, procurorii moldoveni anunţau tentativa de asasinare a lui Plahotniuc. Potrivit Procuraturii Generale, Grigori Caramalac a creat în 2016 un grup pentru a pregăti asasinarea lui Plahotniuc. Grupul a inclus: Valeri Zabolotnîi, vicepreședintele fondului IFAVIS şi mâna dreaptă a lui Caramalac în Republica Moldova precum și apropiații lui Bolgar, Stepan Kirov și Dmitri Shevcenko.

Valeri Zabolotnîi şi presupuşii săi complici pe banca acuzaţilor

Valeri Zabolotnîi şi presupuşii săi complici pe banca acuzaţilor/Sursa foto: captură

Ulterior, conform anchetei, Zabolotnîi și Kirov l-au angajat pe un locuitor al Transnistriei, Yuri Parhomenko. Acesta trebuia să planifice tentativa de asasinat. Parhomenko fusese condamnat anterior pentru crimă sub contract.

Citiţi continuarea investigaţiei AICI

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu