Justiție

Dosare ridicate şi magistraţi în panică. Ce se întâmplă în sediul Buiucani al Judecătoriei Chişinău

dosare
Avatar for Julieta Savitchi

Trei  inspectori judiciari au descins săptămână curentă cu verificări de anvergură la sediul Buiucani al Judecătoriei Chişinău. Instanţa respectivă este specializată în examinarea dosarelor penale şi contravenţionale, iar ţinta verificărilor ar fi tergiversarea examinărilor.

Inspectorii care efectuează verificările sunt Natalia Paustovscaia, Taniana Craiu şi Ludmila Ouş. Ultima a fost anterior pe banca acuzaţilor în instanţa de la Buiucani, fiind învinuită într-un dosar de corupţie, numit generic „Dosarul celor cinci magistrate”. Ulterior, instanţa de la Buiucani a sistat examinarea dosarului după ce procurorii au retras învinuirile.

Astfel, ar fi fost rezonabil din partea Ludmilei Ouş să se abţină de la efectuarea verificărilor la Buiucani. La fel cum trebuia să se abţină şi de la efectuarea verificărilor la Curtea de Apel Bălţi. Acolo Ouş a descoperit cele mai multe abateri la magistraţii care cândva i-au menţinut mandatul de aflare în arest preventiv.

Sursele noastre susţin că cele trei  inspectoare au solicitat mai întâi de la magistraţii de la Buiucani lista dosarelor pe care le au în procedură. După care Paustovcaia şi Ouş le-a prezentat lista dosarelor care urmau să le transmită pentru verificări.

Astfel, cele mai multe dosare, 47 la număr, au fost ridicate de judecătorul Denis Guzun. Acesta este finul de cununie al fostului preşedinte interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Dorel Musteaţă. Se vehiculează că relaţia dintre Musteaţă şi Ouş de mult timp nu este una din cele mai bune.

Un număr mare de dosare aflate în procedură au fost ridicate de la magistraţii Radu Grecu şi Djeta Chistol.

Mai mulţi experţi în drept susţin că judecătorii ar trebui să refuze transmiterea dosarelor aflate în procedură. Iar ridicarea dosarelor aflate în procedură ar constitui o imixtiune în justiţie.

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu