Integritate

Fost procuror controversat vrea să revină în sistem. CSP l-a acceptat

Adrian Popenco
Avatar for Julieta Savitchi

Fostul procuror Adrian Popenco vrea să revină în sistem. Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a decis de a-l include pe Adrian Popenco în registrul candidaților la funcția de procuror.

Popenco a prezentat cerere ca să revină în funcţie, la care a anexat Declaraţia de avere şi interese personale pentru anul trecut şi cazierul judiciar. CSP a făcut interpelări la CNA, ANI şi SIS. Avizul ultimei instituţii a fost negativ. În raportul SIS s-a făcut referinţă la o procedură disciplinară, dar şi la trecerea frontierei de către Popenco cu diferite maşini.

S-a făcut referinţă şi la Actul de constatare al ANI din august 2023, în care se constată că fostul procuror nu a comis abateri.

Chiar dacă a lucrat în Procuratură, Adrian Popenco urmează să treacă evaluarea profesională.

Şeful-adjunct al Procuraturii municipiului Chişinău, Adrian Popenco, a demisionat din funcţie şi a depus şi cerere de plecare din sistem în decembrie 2021.

Popenco a nimerit de mai multe ori în vizorul presei pentru presupuse acţiuni de corupţie şi a fost subiectul unei anchete a Centrului pentru Investigaţii Jurnalistice din Moldova (CIJM) despre averea înregistrată pe numele rudelor.

Adrian Popenco şi-a motivat plecarea din sistem prin faptul că doreşte să încerce şi alte activităţi.

Adrian Popenco și-a început cariera în Procuratura Anticorupție în 2007. A fost numit șef adjunct al instituției respective în noiembrie 2013. În toamna anului 2015, a ajuns în atenția opiniei publice după ce a primit și a înregistrat denunțul lui Ilan Șor împotriva fostului premier Vlad Filat.

Fostul premier a declarat în cadrul unui interviu că odată noaptea a fost scos din celulă fiind adus în biroul lui Popenco. După care Popenco a ieșit și a intrat Plahotniuc să vorbească cu Filat.

Surse din Procuratură susţin că Popenco a fost nevoit să plece din sistem după mai multe controale în privința sa pentru îmbogățire ilicită și controale pornite de ANI.

În toamna anului 2020,Popenco a fost denunțat de fostul angajat al Centrului Național Anticorupție, Ruslan Harcenco, că ar fi unul dintre beneficiarii mitei de 100.000 de euro oferită la începutul anului 2016 de către președintele Federației de Basket din Moldova, Octavian Vucol, învinuit într-un dosar de escrocherie. Omul legii a respins acuzația.

CIJM a publicat anterior o anchetă în care se arată că Adrian Popenco locuiește într-o casă de milioane aflată într-un cartier de lux din localitatea Dumbrava, lângă Capitală, și conduce de trei ani un Mercedes de ultima generație. Cu toate acestea, omul legii susține că nu îi aparține nimic. După spusele sale, casa este a socrilor săi, iar mașina – a unei rude generoase.

Autoritatea Naţională de Integritate s-a autosesizat şi a pornit, în decembrie 2020, să verifice averea procurorului Popenco. Până în prezent, nu a fost emis un act de constatare.

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu